Brevkasse: SSP og Kriminalitet
Mads Dallerup Rasmussen, SSP konsulent i Holbæk Kommune, besvarer denne brevkasse :-)
Når jeres spørgsmål handler om straffeattest, kan link nederst på siden også benyttes.
 
 
NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.
 
Spørg om kriminalitet og SSP
Har du spørgsmål, brug for et godt råd, er du eller en du kender ude i noget rod eller vil du bare dele din historie med andre. Så skriv til Mads, der er SSP-konsulent i Holbæk Kommune.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
02-10-2018 visit (29)
 
 
Vis alle betinget notering
06.05.2014  
Stjålet og blevet fanget to ga
Hejsa

jeg er blevet fanget i at stjæle et par briller på 129 kroner fra bilka. Her fået karantæne og kommer ikke der mere :(( er også blevet politianmeldt.

ham som fangede mig, fandt også ud af at jeg havde stjålet fra en anden butik før jeg tog i bilka. Han vil anmelde det i morgen med butikken,

hvis de gør det, hvordan fremgår det så på min straffeattest, mht. Tid osv for 2 gange butikstyveri? jeg har rent straffeattest og der har ikke været noget før nu...Ej hvor jeg fortryder det.
 
18.06.2014
Sv: stjålet og blevet fanget t
Hej,
Der er desværre gået lidt tid siden du skrev, og måske har du hørt mere til sagen selv?

Under normale omstændigheder vil der her være tale om 2 sager, da du har foretager butikstyveri 2 forskellige steder. Derfor vil det betyder at du får en plet på straffeattesten, for begge sager.

Det hænder at politiets jurister eller dommer vurderer at dette hænger sammen, og at der derfor alene er tale om en sag, så skulle du få, det man kalder en betinget notering (plet) på straffeattesten, den er så ikke synlig for nogen, før du laver noget tilsvarende igen.

Men for pokker... skulle du ikke tage og lære lidt af alt dette, det gør dit liv meget lettere, og drømmene kan komme tættere på :-)
Kaj Erik
 
22.10.2013  
Tyveri og betinget notering
Min søn har gået på efterskole hvor han fik uheldigt selskab. Han blev taget i at stjæle en deo og noget slik for ca 100 kr. Sammen med en masse andre fra skolen. Politiet blev tilkaldt og de overtale min søn til at indrømme at han har stjålet et par gange før i butikker men det har kun været en sodavand og lignende. Han har været til afhøring hos politiet men vi har intet hørt endnu. Han har ikke stjålet før efterskolen og har heller ikke gjort det efter. Det har været meget skidt for ham at være på efterskole. Herhjemme kunne han ikke drømme om at stjæle. Han er 17 år. Jeg har læst at man kan få en betinget notering på straffeattesten hvis man er under 18 år ved den første strafferetslige afgørelse. Er dette også den første strafferetslige afgørelse når den sådan set omhandler flere forhold. Han har ikke begået noget kriminelt før disse tyverier på efterskolen. Han er nu igang med en tømreuddannelse og er meget nervøs for at han ikke kan få praktikplads hvis det noteres. Kan han få en betinget notering? hilsen den meget bekymrede mor
 
05.11.2013
Sv: tyveri og betinget noterin
Hej "bekymrede mor".
Som jeg læser dit spørgsmål ER det første gang din søn bliver taget. Derfor får din søn en betinget notering, som du selv skriver.
De "flere forhold" du skriver om, er som jeg læser din besked IKKE politianmeldt.
Hvilket interesse politiet har i at få din søn til at indrømme forhold, som han ikke har gjort er svært for mig at se.
Du skriver at din søn "kun" tidligere har stjålet sodavand og lignende. Jeg må pointere at tyveri er tyveri, hvad enten det drejer sig om en ting til en værdi af 5 kr. eller 5000 kr.
Vh. Kristina
 
05.10.2013  
Gaderøveri og betinget noterin
Min søn blev dømt for gaderøveri efter paragraf 288 stk 1, da han var under 18. Dommen var 6 måneders betinget straf i 2 år. Et halvt år senere fik han en bøde for besiddelse af hash. Hvad står der på den private og den offentlige straffeattest?
 
07.10.2013
Sv: gaderøveri og betinget not
Hej med dig.
Tak for dit spørgsmål.
For at kunne give dig et svar på dit spørgsmål, er jeg nødt til at vide hvornår din søn er idømt 2 års betinget fængsel, da der i 2011 trådte nye regler i kraft omkring betinget notering.

Se nendenstående:
http://www.justitsministeriet.dk/nyt-og-
presse/pressemeddelelser/2011/ren-straffeattest-skal-hj%C3%A6lpe-kriminelle-unge-i-arbejde

En bøde for besiddelse af euforiserende stoffer kommer ikke på straffeattesten.

Vh. Kristina
 
28.09.2013  
Fanget i at stjæle i føtex, og
Det var først og selvfølgelig sidste gang jeg har stjålet. Jeg så nogen ting i føtex og havde set i et afsnit af en krimiserie at man kunne gå ind i et prøverum og tage tingene, så det gjorde jeg. Jeg forlod butikken efter at have købt to poser chips med tingene i tasken, da jeg blev stoppet af en medarbejder der sagde at jeg skulle tage med på kontoret. Så der gjorde jeg, han sagde at jeg skulle tage tingene ud af tasken, fordi jeg havde efterladt en kurv ligesom de andre gange, med ettiketer med de ting jeg tog. Jeg kom ind på kontoret og de tvang mig til at sige at jeg havde begået de andre røverier. Han sagde at jeg aldrig nogensinde ville komme gymnasiet og få et arbejde. Så da politimanden kom sagde de at jeg havde indrømmet det hele og de har det på bånd, men jeg har ikke begået de andre og stod i omklædningsrummet og tog tingene så kan de virkelig tage mig for det og jeg er nu blivet beskyldt for de andre ting og skal både for ting jeg ikke har taget. Må arbejderne overhovedet true og afhører, jeg ved godt det er forkert det jeg har gjordt. Og hvor stor bliver bøden
 
07.10.2013
Sv: fanget i at stjæle i føtex
Hej med dig.
Tak for dit spørgsmål.
Du skriver at du blev tvunget til at sige at du havde begået "de andre røverier". Jeg formoder at du mener tyverier.
Nu ved jeg ikke om du er blevet afhørt af politiet. Men du skal selvfølgelig kun påtage dig skylden for det du har gjort.
Men lad mig slå fast, at det er politiet der skal afhøre, det skal ikke foregå af de butiksansatte.
Selvfølgelig kan du stadig komme i gymnasiet og tage en uddannelse.
Som udgangspunkt får du en bøde på det dobbelte af det stjålnes værdi, dog mindst 500 kr.
Nu ved jeg ikke hvor gammel du er, men hvis du er mellem 15 og 18 år, kan du med fordel læse mine øvrige svar omkring betinget notering her i brevkassen.
Er du over 18 år kommer butikstyveri afgjort med bøde til at stå 2 år på den private straffeattest og 10 år på den offentlige.
Held og lykke.
Vh. Kristina
 
12.09.2013  
Burde man?
Vil det stå på deres staffeattest, jeg tog min søn i at stjæle i et supermarked sammen med sin kammerat, og blev enig med ham og hans kammerat i at aflevere det stjålne tilbage. Som sagt så gjort det rare bestyrer vælger så at udfylde et dokument som politiet så har reagereret på med bøder, det har naturligvis fået kammeratens forældre til at reagere fordi det nu kan koste deres søn hans lære plads hvis det evt. Kommer på en straffe attest, jeg føler mig lige pt lidt dum i at jeg har været den lovlydige borger som leverede den stjålne varer tilbage. Har naturligvis kontaktet butikken som siger at alt butiks tyveri anmeldes til politiet.
 
23.09.2013
Sv: burde man?
Hej med dig.
Tak for dit spørgsmål.
Jeg forstår godt din frustration.
Det er nu en gang sådan, at har man begået butikstyveri, så har butikken ret til at anmelde det, også selvom varen leveres tilbage.
Mange butikker har en politik om at ALT butikstyveri meldes til politiet.
Så bordet fanger desværre.
Om det kommer på din søns straffeattest, og i så fald hvor længe, afhænger af om han er over eller under 18 år og om det er første gang han bryder loven samt hvilken straf han får.
Du kan med fordel læse mere om betinget notering under mine andre besvarelser.
Vh. Kristina
 
01.09.2013  
Yderst dum hændelse
Hej kristina.
jeg har desværre dummet mig godt og grundigt :(
jeg meldte for ca 5 mdr siden min iphone stjålet hos politiet og mit mobilselskab uden dette var rigtigt. Jeg fik en ny i forsikring fra mobilselskabet. Endnu mere dumt solgte jeg den "stjålne" iphone for nogle uger siden. Politiet ringede en dag ikke lang tid efter og spurgte om jeg vidste noget om min daværende iphone var blevet solgt? da jeg sad på arbejdet blandt kollegaer sagde jeg nej.
jeg havde det så dårligt med det hele og bestemte mig hvis betjenten ringede tilbage ville jeg sige sandheden. Et par dage senere ringede de igen og jeg sagde det som var sket.

mit spørgsmål er hvad sker der nu? jeg er så bange og forvirret over hvad dette kan resultere i, da jeg aldrig har lavet noget ulovligt før.
jeg har aldrig haft en plet på min straffeattest før og sagde som sagt selv sandheden - kan dette hjælpe mig i sagen?

på forhånd tak for hjælpen.
mvh sl
 
23.09.2013
Sv: yderst dum hændelse
Hej "SL".
Tak for dit spørgsmål.
Jeg vil da gerne hjælpe dig. (-:
Selv om du sagde sandheden 2. gang du talte med politiet, har du dog stadig indgivet en falsk anmeldelse samt begået bedrageri, da mobiltelefonen ikke var stjålet.
Jeg vil ikke gætte på hvilken straf du får, da jeg ikke kender til alle detaljer i sagen.
Om det kommer til at stå på din straffeattest afhænger af om du er over eller under 18 år og om det er første gang du bryder loven.
Såfremt du er over 18 år, kommer det på din straffeattest og er du under 18 år kan du med fordel læse mine tidligere besvarelser om betinget notering.
Vh. Kristina
 
06.07.2013  
Betinget notering
Hej kristina

vil meget gerne vide hvordan en betinget notering fremvises - altså ved politiet det, og hvor står det henne (skriftligt)?

jeg er i tvivl om jeg har fået et, da jeg blev taget for butikstyveri for første gang. Jeg er 17 år gammel og fylder 18 til okt. Eller også har jeg fået en plet i den private i 1-2 år(?) og 10 år i den offentlige?

håber du svarer

hilsen den hårdramte dumrian
 
17.07.2013
Sv: betinget notering
Hej "hårdtramte dumrian".

En betinget notering står i kriminalregistret. Klar til at blive udløst såfremt man igen overtræder loven.

Hvis det er første gang du overtræder loven, og du er mellem 15-18 år, har du fået en betinget notering. Hvis det ikke er første gang du overtræder loven, står det på din private straffeattest i 2 år og 10 år på den offentlige.

Vh. Kristina
 
19.05.2013  
Tyveri hjælp
Hej jeg er en pige på 16 år og har stjålet mcdonalds, biograf, hotel ophold osv til 5000kr samlet fra kivickly. Jeg har aldrig nogen sinde stjålet i mit liv eller været kendt af politiet min veninde fik mig til det og de kuponer virker ikke før de er scannet i kassen. En butik detektiv fangede mig i udgangen, så de havde holdt øje med mih over kamera, og jeg skulle vente på mine forældre kom og politiet. Hvad kan der ske? vil jeg få plet på straffeaftesten. Jeg havde det så dårligt med det at jeg overvejede og sige det til en medarbejd. Jeg tog bare kuponer uden jeg vidste det blev så stort beløb.
 
23.05.2013
Sv: tyveri hjælp
Hej med dig.
Efter som, du er 16 år, og det er første gang du overtræder loven, får du sikkert en bøde og en betinget notering på straffeattesten. Det vil sige, at det i første omgang ikke fremgår af din straffeattetst, men hvis du overtræder loven igen, vil begge tilfælde fremgå.
Desværre bliver du straffet på trods af at din veninde lokkede. Tyveri er tyveri hvad enten det drejer sig om en pakke tyggegummi til 5 kr. eller om det er væsentlig dyrere ting.
Vh. Kristina
 
15.04.2013  
Butikstyveri
Jeg blev taget i butikstyveri for nogle måneder siden, som jeg selvfølgelig fortryder inderligt. Jeg er 17 år og det var første og sidste gang jeg har gjort således. Jeg har betalt erstatningskrav (som ikke var mit, men venindens som var i "samarbejde" med mig som de kaldte det) jeg fik et rigtig godt forhold til politiet og fik nogle gode tips med til vejen i at komme videre. Men desværre mistede jeg alligevel mit daværende job, da de fik det af vide af det center jeg stjal i. Dog vil jeg spørge om det kommer på min strafattest? bøde og erstatningskrav er betalt- samt det var første gang jeg overhovedet havde stjålet- eller lavet andet kriminalitet...
jeg skal ud og søge elevplads og det er næsten umuligt uden en ren strafattest, så det ville være rart at vide om den er til at finde nu, eller jeg skal ud og finde et alternativ.

mvh
 
19.04.2013
Sv: butikstyveri
Hej med dig.
Tak for dit spørgsmål.
Når du er mellem 15 - 18 år og det er første gang du overtræder loven får du en betinget notering dvs. at din straffeattest forbliver ren, medmindre du overtræder loven igen, så kommer begge forhold på.
Vh. Kristina
 
15.05.2012  
Hvor længe står det i straffea
Hej!
jeg ville høre hvor længe det står i straffeattesten hvis man har stjålet noget for omkring 300 kr,-? og man er 15 år? og får jeg så brev? hvornår gør jeg det?
 
21.05.2012
Sv: hvor længe står det i stra
Hej med dig.
Tak for dit spørgsmål.
Hvis det er første gang du bliver taget, for en lovovertrædelse, får du en bøde på det dobbelte af værdien af det stjåldne og en betinget plet på din straffeattest. Det betyder at første lovovertrædelse, IKKE fremgår af din straffeattest, men hvis du igen overtræder loven, indenfor en 3 årig periode, så kommer begge dele på.
Hvis du ikke allerede har hørt fra politiet, kommer der nok snart et brev eller et telefonopkald.
Vh. Kristina
 


Senest opdateret 21.12.2018 10:36 af MADRA