Brevkasse: SSP og Kriminalitet
Mads Dallerup Rasmussen, SSP konsulent i Holbæk Kommune, besvarer denne brevkasse :-)
Når jeres spørgsmål handler om straffeattest, kan link nederst på siden også benyttes.
 
 
NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.
 
Spørg om kriminalitet og SSP
Har du spørgsmål, brug for et godt råd, er du eller en du kender ude i noget rod eller vil du bare dele din historie med andre. Så skriv til Mads, der er SSP-konsulent i Holbæk Kommune.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
02-10-2018 visit (29)
 
 
Vis alle sikkerhedsgodkendelse
11.09.2013  
Spørgsmål ang sikkerhedsgodken
Kære kristina.
jeg har læst en del af de indsendte spørgmsål og svar igennem og især spørgsmålet omkring sikkerhedsgodkendelse og falske pengesedler gjorde mig lidt bekymret. En havde skrevet ind og forsæt at vedkommende for mere end 12 år siden blev dømt for at have falske pengesedler på sig, og det resulterede i at han ikke kunne sikkerhedsgodkendes som vagt. Så vidt jeg har forstået, forsvinder pletter fra den offentlige straffeattest cirka 10 år efter afgørelsesdatoen, dvs, at det bliver slettet fuldstændigt fra kriminalregistret og jeg regner da ikke med det er til at finde igen. Men hvordan kan det så være at pet kan se en 12 år gammel dom? kan de det i alle tilfælde, da jeg selv har en plet for tyveri, og vil være sikker på om pet altid vil kunne finde det, selv efter 10 år.
 
23.09.2013
Sv: spørgsmål ang sikkerhedsgo
Hej med dig.
Tak for dit spørgsmål.
Hvis man begår en lovovertrædelse og det bliver registreret i politiets system, vil det være der for altid.
Men det fremgår kun i en årerække, afhængig af forseelsen, på straffeattesten.
Såfremt man skal sikkerhedsgodkendes vil man blive trukket i politiets system og der vil alle forseelser kunne ses, også selvom de ike fremgår af straffeattesten mere.
Så ja de vil kunne se en "plet" for tyveri, også efter 12 år.
Vh. Kristina
 
09.08.2013  
Hej, det er ali
For 12 år siden blev jeg dømt for falsk penge seddel, som jeg brugte ubevidst, men ja blev dømt med 4000 kr bøde og plet på papiret. 2 år efter blev jeg ansat som vagt og blev ikke sikkerheds godkendt. Nu efter 12 år har jeg søgt igen som vagt og bliver ansat hvis det ikke står i vejen for mig. Hvad har jeg af muligheder? mvh
 
14.08.2013
Sv: hej, det er ali
Hej med dig.
Din dom vil komme frem under en sikkerhedsvurdering, men hvorvidt den står i vejen for jobbet vil bero på en individuel vurdering, afhængig af hvor du skal være vagt m.m.
Du må væbne dig med tålmodighed og afvente svaret.
Held og lykke.
Vh. Kristina
 
03.06.2013  
Sikkerhedsgodkendelse
Hej
jeg skal sikkerhedsgodkendelse til en stilling i staten og bil høre om disse to forhold har en betydning for en godkendelse:
1. Jeg blev dømt bødestraf i 1992 for butikstyveri
2. Jeg blev i 2001 sigtet og frifundet for butikstyveri.

betyder de to forhold noget for en sikkerhedsgodkendelse?

tak på forhånd for svar
den nervøse :)
 
07.06.2013
Sv: sikkerhedsgodkendelse
Hej "den nervøse".

Nogle job kræver at man bliver sikkerhedsgodkendt.

En sikkerhedsgodkendelse lavet af Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Her kan du læse mere sikkerhedsgodkendelser:

PET kigger efter noget, som giver mulighed for at vurdere ansøgerens loyalitet over for staten.

Der ses på pågældendes karakter og adfærd og hans relationer. Alt sammen for at afgøre den pågældendes pålidelighed, når der skal håndteres klassificerede informationer.

Undersøgelsen skal være et vurderingsgrundlag for ansættelsesmyndigheden i forhold til ansøgerens loyalitet over for staten.

Mange arbejdsgivere forlanger i dag, at man som ansøger kan fremvise en ren straffeattest, nemlig den private straffeattest.

Men hvis man er en af de mange tusinde danskere, som skal arbejde med opgaver, der kræver hemmeligholdelse, så skal man sikkerhedstjekkes af PET. Her kommer en anden straffeattest på banen, som er langt mere omfattende.

Samtlige domme, bøder og sager, der har ført til tiltale for overtrædelser af straffeloven, sådan lyder beskrivelsen af, hvad der står på "Straffeattesten til Politi og Offentlige myndigheder".

Straffeattesten indeholder de samme oplysninger, der er registreret i Kriminalregisteret. Oplysningerne står på denne straffeattest i mindst ti år fra den endelige afgørelse, og man kan ikke selv få den udleveret.

En fartbøde er dog ikke noget, man kan falde på.

Det er blandt andet ved hjælp af netop Kriminalregisteret, at PET foretager langt de fleste sikkerhedstjek.

Forud for et sikkerhedstjek skal man udfylde et undersøgelsesskema, hvor man blandt flere ting opgiver sin økonomiske situation, oplysninger om sin samlever og eventuelle referencepersoner alt afhængig af sikkerhedsniveauet.

I skemaet skriver man også under på, at PET må indhente oplysninger fra kriminalregisteret. Oplysninger, man som privatperson ikke selv kan få indsigt i.

Hvis man får et afslag på en sikkerhedsgodkendelse, har man ikke ret til at få en begrundelse. Man kan søge aktindsigt i sagen, men som oftest vil man få afslag, da PET beskytter deres kilder.

Selv om det er PET, der laver sikkerhedstjekket, er det ikke dem, som afviser eller godkender ansøgere. Det er i stedet den myndighed eller det firma, som har bestilt sikkerhedstjekket.

Undtagelsen er dog, når folk til politi eller forsvar skal godkendes. I de tilfælde foretager PET både undersøgelsen og afgørelsen.

Der er dog ting, som PET lægger særligt vægt på, når de personundersøger.

Alvorlige overtrædelser af straffeloven, som indbrud, bedrageri eller vold og handlinger, der fortæller noget om din moral. Eller en håbløs økonomisk situation med bundløs gæld, ludomani, alkohol eller narkotikamisbrug. Alle forhold, der kan gøre dig sårbar over for udnyttelse.

Alle dette fremlægger PET i sin undersøgelse, og så må ansættelsesmyndigheden tage en beslutning på den baggrund.

Det fremgår af Statsministeriets sikkerhedscirkulære, at der er fire niveauer, man kan blive sikkerhedsgodkendt til: Tjenestebrug, Fortroligt, Hemmeligt og Yderst Hemmeligt.

Niveauerne for hemmeligholdelse bestemmer undersøgelsens karakter. Jo højere niveau, desto grundigere undersøgelse.

Det kan for eksempel foregå ved afhøringer af tidligere arbejdsgivere eller de personer, der er nævnt i undersøgelsesskemaet. Det kan være venner eller familie.

Der er ikke noget facit på forhånd om man kan blive godkende eller ej, det vil være individuelt i hver enkelt situation.

Håber det er svar nok, selvom jeg ikke kan give dig et konkret svar på dit spørgsmål.

Held og lykke.

Vh. Kristina
 
08.11.2011  
Sikkerhedsgodkendelse
Hej kristina. Jeg begik for to år siden røveri. Jeg fik en ubetinget straf på et år.
jeg kom så på ungdoms institution/fængsel, hvor jeg fortsatte min stx uddannelse, som jeg også fortsatte da jeg kom ud. Jeg fortryder af hele mit hjerte at jeg den dag begik den handling der nu har ændret mit liv på mange måder. Jeg er kommet ud af denne oplevelse meget stærkere og med en masse kompetencer. Jeg har fået et nyt syn på livet, så på mange måder gælder udtrykket "det du ikke dør af, bliver du kun stærkere af" meget for mig.
om 7 måneder er jeg student og vil så uddanne mig inden for forsvaret (som officer), hvilket kræver jeg kan blive sikkerhedsgodkendt.
det kan jeg bare ikke så længe jeg har en plet på min straffeartest.

hvad kan jeg gøre for at få den nedsat/fjernet så jeg kan komme videre med mit liv?

på forhånd tak.
 
14.11.2011
Sv: sikkerhedsgodkendelse
Hej med dig.
Tak for dit spørgsmål.
Som udgangspunkt kræver militærets uddannelser, at man har en ren straffeattest. Har man en verserende sag, hvor der ikke er faldet afgørelse kan man ikke ansættes. Ved sager, hvor der ER faldet dom, som i dit tilfælde, er det op til Forsvarets Efterretningstjeneste at vurdere om du kan ansættes.
Så jeg synes du skal kontakte dem og stille dit spørgsmål, så kan du få et helt præcist svar.

Forsvarets Efterretningstjeneste
Kastellet 30
2100 København Ø

Tlf.: 33 32 55 66.

Nu ved jeg ikke hvor gammel du er og hvor gammel du var, da du begik røveriet. Men som udgangspunkt står røveri, afgjort med en ubetinget straf, 5 år på den private straffeattest og 10 år på den offentlige straffeattest. Det er den offentlige man trækker på, ved ansættelse i offentlige mudnigheder, herunder militæret.

Held og lykke.

Vh. Kristina
 


Senest opdateret 21.12.2018 10:36 af MADRA