Brevkasse: Sex og sundhed

Hej med Jer. Jeg hedder Malene H. Madsen. Jeg er sundhedsplejerske, og har arbejdet i Holbæk kommune siden 2010. Som den nye brevkasseredaktør, glæder jeg mig til at besvare Jeres spørgsmål på bedste vis indenfor 7 dage.
 

NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.

 
Mangler du en voksen at spørge?
Har du nogle spørgsmål, der trænger sig på om sex, følelser, sundhed eller sygdom - også psykisk sygdom? Det er ikke altid let at tale med andre om sådan noget.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
20161004_115800 mm
 
 
Vis alle Modenhed
10.03.2011  
2 måneder.
Hejj,

jeg er en pige på snart 15, der for nogle måneder siden var sammen med en dreng.Vvi var sammen i 2 måneder og nogle dage.

i den tid vi var kærester kyssede vi meget og det udviklede sig.J
jeg har fået finger, blevet klasket bag i, suttet bryster, blevet slikket for neden og givet et blowjob..
:/

vi er ikke sammen mere og har ingen kontakt.T det er ca 5-6 måneder siden vi kom sammen.E

er jeg billig og klam, fordi jeg har lavet det..Dfår det seriøst mega dårligt, når jeg tænker på det og bliver så flov..
 
13.03.2011
Sv: 2 måneder.
Hej.

Øv, det synes jeg er synd og ærgerligt for dig. Og nej, du er ikke klam eller billig.

Du har formentlig ikke været klar til at have kæreste og begynde på et aktivt sexliv, og så er dine grænser blevet overskredet. Du har måske været meget forelsket og har mere været optaget af at gøre det godt for din kæreste - og derfor har du haft svært ved at sætte grænser for, hvad du egentlig synes var i orden.

Du bør tale med nogen om det, hvis det fortsætter med at være et problem for dig. Det skulle nødigt være sådan, at dine oplevelser gør det svært for dig at have sex femover!! Hvis bliver ved med at være et problem, kunne du evt. henvende dig i Den Anonyme Rådgivning 72363738. Det bedste ville nok være om du talte med en person du kender, og som du har tillid til, men det kan også være vanskeligt at tale med sine venner eller familie om sex, når man er i din alder.

Jeg håber, at du kommer videre.

Hilsen Henrik
08.12.2010  
Spørgsmål vedr.Aandet spørgsmå
Den 6/12 skrev du til en dreng på 13 år at han ikke er moden nok til sex.Kkan du formulere det for mig? altså tænker du på hans alder eller hans måde at skrive på eller andet? på forhånd tak.
 
12.12.2010
Sv: spørgsmål vedr.Aandet spør
Hej.

Som 13-årig er man kun i ringe grad bevidst om, hvad man indeholder som person, og hvor moden man er. Man ved heller ikke, hvordan man vil reagere i forhold til sex. En 13-årig, som ikke har en særlig stærk psyke, vil måske have svært ved at sige nej af frygt for at blive valgt fra som kæreste. Det kan også være, at man føler sig presset af eks. pigerne i klassen, som måske praler af, at de har haft sex - hvilket de som oftest ikke har. Hvis man så alligevel, mod sin vilje, medvirker til sex, så kan det have psykologiske konsekvenser for personen - man føler sig styret, og det kan påvirke selvopfattelsen og selvværdet. Som 13-årig (eller 14-årig for den sags skyld) kan man have meget svært ved at sætte grænser i forhold til andre, og i det hele taget vide, hvordan man ønsker, at livet skal forme sig. Man er meget påvirkelig og kan ikke altid overskue, hvad der er godt.

Jeg synes, at det er mere modent af sige nej, end at indlade sig på sex, for at virke moden i andres øjne.

Hilsen Henrik
22.11.2010  
Hvordan gør man?
Hej jeg er en pige på 13 år som skal have sammenlege med min kæreste i over morgen.Ahan er en virkelig erfaren en på 15, og jeg er jomfru så jeg har nogle spørgsmål: 1.Egør det ondt første gang?
2.Akan du anbefale et kondom mærke?
3.Ghvordan gør man?
4.Thvordan starter det?
5.Bkan du anbefale en stilling som han virkelig vil tænde på?
hilsen den nysgerrige:)
 
25.11.2010
Hvordan gør man?
Hej.

Nej, jeg kan ikke anbefale et særligt kondommærke - mon ikke at de er lige gode alle sammen.

Egentlig synes jeg at du er lidt ung til sex, og hvis I virkelig gennemfører det, så skal du prøve at sikre dig, at han ikke kommer til at styre hele forløbet. I skal kæle og kysse først. Hvis I skal have samleje, vil jeg anbefale, at du sidder på ham - så kan ud bedre styre, hvor hurtigt og langt han kommer op i dig.

Det kan godt gøre lidt ondt, men det er da ikke sikkert.

Hilsen Henrik
20.11.2010  
Sex
Hej jer er en pige på 15 år, en del af mine veninder har fået taget deres mødom da de var 13 er det normalt ikke at have haft sex som 15 årig ?

hilsen mig
 
21.11.2010
Sv: sex
Hej.

Nej, gennemsnitsalderen for start på sexlivet (sexdebut) er 16 år. Så rigtig mange har ikke haft sex som 15-årige. Vent til du er klar, og lad dig ikke presse af veninderne. Mange gange er de oplevelser, som veninderne fortæller om måske heller ikke helt i overensstemmelse med sandheden. Med andre ord, er der mange som fortæller den slags historier for at virke mere modne.

Hilsen Henrik
Tags: Modenhed
01.10.2009  
Hjælp er gravid!?
Hej er en pige på 14 og er blevet gravid ved ikke hvordan jeg skal sige det til min familie kun min kæreste og min kusine/ bedste veninde og så lige min storesøster på 20 og de sladre aldrig jeg er 3 måneder og 3 dage henne
 
06.10.2009
Sv: hjælp er gravid!?
Hej.

Jeg tror at det er meget vigtigt, at du ganske snart fortæller dine forældre, at du er gravid. Jeg går ud fra, at du bor hos dine forældre og skal forsætte med det nogle år frem. Det at få et barn er noget, som vil påvirke dit liv fra nu af, og som i stor grad vil være bestemmende for, hvordan du indretter din tilværelse fremover.

Du er kun 14 år og er blot lige startet på puberteten. Det betyder, at du er i en fase af dit liv, hvor du fortsat udvikler din krop og din psyke eller personlighed. Du er et sted midt i mellem at være barn og voksen, og teenagere er impulsive og har behov for både at være sig selv og være sammen med jævnaldrende. Omverdenen vil sikkert også kræve, at du udfører dine pligter, laver lektier og videreuddanner dig m.m.

Det er min overbevisning, at du har brug for støtte til at imødekomme alle de udfordringer, som det at få et barn som 14-årig, vil give dig. Det er derfor vigtigt, at der er nogle voksne der kan hjælpe dig og som du har tillid til - eks. dine forældre. Jeg tænker også, at din storesøster kan hjælpe dig med at få det sagt til dine forældre, så i sammen kan drøfte, hvordan du/I tackler situationen. Du kan evt. også nu få hjælp af Sundhedsplejen i din kommune. Jeg vil anbefale, at du allerede nu - med dine forældres eller søsters hjælp - kontakter Sundhedsplejen med henblik på at hjælpe dig og dit barn til en god start. Du kan henvende dig telefonisk til Sundhedsplejen, hvor du kan tale med en sundhedsplejerske.

Med håb om alt godt fremover - held og lykke. Hilsen fra Henrik Greiffenberg


Senest opdateret 06.12.2019 10:42 af MEJ