Brevkasse: Sex og sundhed

Hej med Jer. Jeg hedder Malene H. Madsen. Jeg er sundhedsplejerske, og har arbejdet i Holbæk kommune siden 2010. Som den nye brevkasseredaktør, glæder jeg mig til at besvare Jeres spørgsmål på bedste vis indenfor 7 dage.
 

NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.

 
Mangler du en voksen at spørge?
Har du nogle spørgsmål, der trænger sig på om sex, følelser, sundhed eller sygdom - også psykisk sygdom? Det er ikke altid let at tale med andre om sådan noget.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
20161004_115800 mm
 
 
Vis alle P-piller
29.06.2012  
P-piller og graviditet
Hej henrik,

jeg har været på p-piller i et par år nu, kun for at holde min menstruation regelmæssig. Hu har jeg dog mødt en sød fyr, som jeg for nylig er blevet kærester med og han har altså taget min mødom.Sjeg er så nysgerrig omkring sikkerheden ved mine p-piller, blandt andet fordi jeg har hørt, at mini p-piller skal tages samme tidspunkt hver dag, men at almindelig p-piller ikke skal.Ger det rigtigt eller gælder det også for p-piller? samtidig er jeg lidt i tvivl omkring den uge, hvor man holder pause fra pillerne.Ger det muligt at blive gravid i denne uge, selvom man har taget sine p-piller hver dag i de 21 dage op til?

det sker jo også, at jeg desværre sommetider glemmer at tage mine p-piller en enkel dag.Vhvor stor bliver usikkerheden så og er der et vist antal dage, hvor man selvfølgelig tager pillerne, før at man igen er sikret de 95 % mod graviditet?

vh. den 17-årige
 
30.06.2012
Sv: p-piller og graviditet
Hej

Ja, dte er rigtigt, at p-piller og mini-piller skal tages på samme tidspunkt hver dag i pilleperioden. Mini-piller skal tages hver dag, mens der ved p-piller er en pillepause på 7 dage, hvor pigen/kvinden får menstruation. Ved brug af mini-piller, får man ikke menstruation, men der kan forekomme pletblødning.

Ved brug af p-piller og de nyeste mini-piller, kan man forskyde tidspunktet for indtagelsen med 12 timer, uden at det påvirker pillens virkning. Der kan være forskel på, hvilke type mini-piller man tager, og nogle skal tages på samme tidspunkt hver dag (inden for 3 timers forskydelse).

Har man en dag glemt at tage pillen, er beskyttelsen ikke optimal i resten af perioden, og man bør bruge kondom, indtil en ny pilleperiode starter.

Man er også beskyttet i pillepausen.

Hilsen Henrik
Tags: P-piller
01.06.2012  
Prævention..?
Hej henrik,

jeg er en pige på femten der har den mest fantasiske kæreste i hele verden.Vvi har meget snart været sammen i 3 måneder. Hi har snakket en del om sex og er begge kommet frem til at vi er klar men vi vil vente lidt endnu (nogle uger).Tmit problem er at jeg gerne vil være klar omkring prævention når vi når der til.Djeg ved at han har kondomer, men jeg vil gerne være helt sikker og derfor starte på p-piller, men hvor lang tid skal jeg tage dem inden du virker? desuden skal jeg jo have min mor med til lægen for at få p-piller og er ret nervøs for at fortælle hende det.U.K.N håber du kan hjælpe en smule.....
mvh mig
 
02.06.2012
Sv: prævention..?
Hej

Du behøver ikke at have din mor eller far med til lægen, men jeg synes alligevel, at det vil være en god ide, for det kan være, at der opstår spørgsmål eller andet, som du ikke rigtigt kan overskue eller forstå, og så tror jeg, at det vil være godt for dig, hvis dine forældre er informerede og ved, hvad der foregår.

Hvis du starter med at tage p-pillerne på den første dag, du har menstruation, og tager en pille hver dag, så er du beskyttet med det samme.

Jeg synes, at du skal vide, at der kan forekomme bivirkninger ved brug af P-piller - eks. brystspændinger, kvalme og pletblødninger, ligesom nogle piger/kvinder tager på i vægt. Det er slet ikke sikkert, at du får bivirkninger.

Selvom sikkerheden er større ved samtidig brug af kondom og P-piller, er I jo sikret, når din kæreste bruger kondom. Jeg vil faktisk anbefale dig at vente lidt med at bruge P-piller, indtil du er kommet i gang med mere regelmæssigt sex med din kæreste - men det er blot min holdning. Jeg synes jo ikke, at man skal tage medicin, blot for at være på den sikre side, når nu kondom faktisk er rimeligt sikkert som præventionsmiddel, og du/I er påpasselige, når I skal have sex.

Prøv at tale med dine forældre og evt. lægen om det.

Hilsen Henrik
Tags: P-piller
12.09.2010  
Kondom og p-piller
2 spørgsmål:
1: kan jeg godt når jeg er 15 få et recept på p-piller uden at mine forældre for noget at vide?

2: hvor stor er cancen for at et kondom springer eller ikk virker ordenligt under et sammenleje?
 
14.01.2011
Sv: kondom og p-piller
Hej

Hvis det skal gå rigtigt til, så står der i sundhedsloven, at du selv kan bestemme (når du er mellem 15 og 18 år), om du vil behandles - d.v.s., at det ikke er dine forældre, som bestemmer det. Endvidere bør lægen ifølge loven informere dine forældre om behandlingen. Imidlertid tror jeg ikke, at din læge vil informere dine forældre, hvis du beder ham/hende om at lade være - jeg vil tro, at lægen først og fremmest vil tænke på dit ønske om prævention.

Hvis man behandler kondomer ordentligt, plejer de ikke at springe. Pas på med lange skarpe negle - de kan beskadige kondomet, uden at det umiddelbart kan ses.

Hilsen Henrik
Tags: P-piller
11.01.2011  
Kondom/p-pille
Hej henrik..jeg er en pige på 15 og har en super kæreste vi har været i seng et par gange med kondom men det jeg vil gerne prøve uden men vil eller ikke tage chance med at blive gravid.
så hvad synes du er den bedste idé at vi bare stadig gør det med kondom eller at jeg begynder på p-piller eller at vi bare prøver

hilsen...H

p.N.Khvordan kan jeg få fandt i p-pillerne uden jeg skal have taget en underlivsundersøgelse ting for jeg vil ikke have en heller anden læge til at kigge op i mit underliv
 
13.01.2011
Sv: kondom/p-pille
Hej.

Jeg synes, at I fortsat skal bruge kondom og vente for at se tiden an. Hvis han også er din kæreste om nogle måneder eller ½ år, kan du måske overveje p-piller. Dog synes jeg ikke at piger skal starte så tidligt på p-piller. Der kan være nogle bivirkninger, og der er ikke helt uden risiko at bruge p-piller.

Hvis du skal have p-piller, skal du til lægen. Det er ikke alle læger, som laver gynækologisk undersøgelse.

Hilsen Henrik
Anbefalede svar...
Tags: P-piller
15.12.2010  
......
Hvis man tager sine p-piller hver dag, kan man så blive gravid hvis man tager sin p-pille nogen timer senere end man normalt gør?
 
15.12.2010
Sv: ......
Hej.

Nej, det sker der ikke noget ved, men glemmer man at tage pillen en dag, skal man regne med, at beskyttelsen ikke er fuldt effektiv op til en uge efter.

Hilsen Henrik
21.11.2010  
P-piller
Hej hvordan ved man om der er en slags p-pille mærke man ikk kan tåle
 
21.11.2010
Sv: p-piller
Hej.

Det kan man heller ikke på forhånd vide, men styrken af de enkelte præparater er forskellige, og ikke alle har den ønskede virkning - enten virker de for kraftigt med bivirkninger, eller også virker de for svagt, så man eks. får pletblødninger.

Hilsen Henrik
Tags: P-piller
19.11.2010  
P - piller? og underlivs under
Hej, jeg er en pige på 15 år og vil gerne have p - piller, men jeg har lige nogle spørgsmål.
når man går op til lægen for at få p pillerne skal man så have fortaget en underlivs undersøgelse, det siger min mor man skal men mange af mine venner som er på p piller har ikke fået fortagt sådan en undersøgelse.A

håber du kan hjælpe mig
 
21.11.2010
Sv: p - piller? og underlivs u
Hej

Nej, så vidt jeg ved, er det ikke alle læger, som udfører underlivsundersøgelse ved udskrivning af p-piller. Tal med lægen om det. I øvrigt er det jo dig som bestemmer, om der skal foretages undersøgelse.

Hilsen Henrik
Tags: P-piller


Senest opdateret 06.12.2019 10:42 af MEJ