Brevkasse: Sex og sundhed

Hej med Jer. Jeg hedder Malene H. Madsen. Jeg er sundhedsplejerske, og har arbejdet i Holbæk kommune siden 2010. Som den nye brevkasseredaktør, glæder jeg mig til at besvare Jeres spørgsmål på bedste vis indenfor 7 dage.
 

NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.

 
Mangler du en voksen at spørge?
Har du nogle spørgsmål, der trænger sig på om sex, følelser, sundhed eller sygdom - også psykisk sygdom? Det er ikke altid let at tale med andre om sådan noget.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
20161004_115800 mm
 
 
Vis alle Spiseforstyrrelse
13.11.2009  
Bange for mig selv..
Hej..
jeg er en 14 årig pige, der har det meget dårligt med mig selv.

jeg sulter mig selv, brækker mig efter store måltider og i det hele dyrker rigtig meget motion.J
jeg er 169 høj og vejer under 48 kg. Men mit største ønske er at tabe mig mindst 5 kg mere, det vil være så rart at komme ned i vægt så jeg kan lide mig selv igen.A

i går aftes (12/11) ved 22 tiden, var jeg så ked og sur at jeg skar i mig selv, gør det tit, og spiste omkring 17 panodiler i træk. E
her morgnen efter, (13/11) tog jeg 5 mere, jeg er lidt bange får om det er meget farlig for mig, ved det er farligt.Mmen om det er meget farligt ved jeg ikk?

du vil sikkert sige jeg skal snakke med min mor, men jeg har ingen tillid til hende, eller nogle andre i min familie, og ved ikke hvem jeg ellers skal skrive til.G

jeg har brug for hjælp!

den hjælpeløse pige.
 
17.01.2011
Sv: bange for mig selv..
Hej

Jeg tror ikke, at det vil hjælpe på dit selvværd, at du taber dig. Det er blot et symptom på, at du ikke har det godt, ligesom din trang til at skære dig formentlig er et udtryk for en indre smerte, som du får lindring for ved at skære.

Panodiler er farlige at tage, men det er svært at begå selvmord ved at tage dem. For mange Panodiler kan skade din lever, og tager du tilstrækkeligt mange, kan det ende med at funktionen af leveren helt ophører - det kan ende med at man skal have en levertransplantation (en anden lever).

Du skal have hjælp hurtigst. Du skal tale med enten din lærer, sundhedsplejersken på skolen eller din læge. Du kan evt. også henvende dig til Ungdomsområdet, hvor du kan få en anonym samtale med en ansat. Du kan finde det ved at se på www.lystavlen.dk

Held og lykke - skynd dig. Vil du ikke skrive til mig igen i næste uge og fortælle, hvordan det går dig?

Hilsen fra Henrik
29.08.2010  
Sex og sundhed
Heii henrik..

jeg er en pige på 13 år og jeg synes jeg er klar til og havde sex men jeg ved ik om man må??

2.Ejeg synes jeg er meget tyk når jeg væge 37 kg og er 167 høj ??
 
30.08.2010
Sv: sex og sundhed
Hej

Jeg har regnet lidt på din vægt og højde, og hvis man kigger på gennemsnitsvægten for danske børn, så er du undervægtig (dit BMI er 13, hvilket er meget lavt). Du burde veje mindst 45- 50 kg og gerne også mere.

Hvad er grunden til, at du vejer så lidt?

Hvis du spiser meget lidt og er optaget af kalorieindholdet i det, du spiser - samtidig med at du dyrker motion og synes, at du er tyk, så har du et problem. Hvis du tillige kaster op efter måltiderne og undgår at spise med din familie, så tror jeg, at du kan være syg og lide af anoreksi. Har man haft anoreksi gennem længere til, så stopper kroppen sin udvikling og vækst - eks. kan menstruationen stoppe.

Du bør tale med en voksen, som du har tillid til, om problemet. Hvad med dine forældre, en søskend, en pårørende, din lærer, sundhedsplejersken eller din læge? Jeg tror, at du har behov for hjælp til at komme videre, og det skal være snart.

Og så det med sex - vent lige til du er lidt mere moden, så kan du lettere styre, hvordan det skal gå til.

Hilsen Henrik
11.01.2010  
Spiseforstyrrelse og selvskade
Hej henrik..jeg er en pige på 15 år.Jjeg har haft anoreksi siden jeg var 10 år gammel.Ejeg har været indlagt på sygehuset mange gange efterhånden og snakket med diverse psykologer og andet.Smen selvom de alle sammen prøver gøre rigtig meget for mig og sådan så hjælper det mig ikke rigtig kan ikke komme over min anoreksi føler mig konstant tyk og ikke perfekt nok.Tjeg har det sidste år skåret i mig selv fordi i starten det hjalp når jeg var ked af det og kan ikke rigtig finde ud af at sige til andre jeg er ked af det.Bbange for at blive svigtet igen ligesom min mor svigtet mig og skred fra mig.men nu jeg skær i mine arme hver dag. Ar også begyndt at prøve skære fedt af min arme føler mig bare så tyk og klam hele tiden.Ghar det rigtig rigtig skidt med mig selv. Nan heller ikke tage nogen som helst steder uden at have make up på og glattet mit hår.Pbare være alene i min plejefamilie med bare min plejemor det kan jeg ikke engang uden at have make up på.Efordi føler mig slet ikke perfekt nok som jeg er.Rfarver også mit hår i hvert fald 4 gange om ugen fordi jeg bare så gerne vil have det bliver perfekt, men det bliver det bare aldrig.Sdet kan da heller ikke være sundt for håret og glatte og farve konstant? går på sådan en skole hvor der mere eller mindre kun er psykisk ustabile børn og andet men kan heller ikke rigtig klare at være der kan ikke klare at være sammen med andre mennersker dårlig nok mig selv. Gelv når jeg smiler er jeg ked af det græder konstant hvis ikke udenpå så indeni.Lhar så tit tænkt på selvmord men af en eller anden grund er der noget i mig som ikke tør og som holder mig tilbage.Oselvom det ville jo være løsningen på mine problemer.T ved ikke hvad jeg skal gøre eller hvor jeg kom til eller hvad jeg skal kan ikke finde mig selv mere.J har du nogle gode råd? tak på forhånd. hilsen naja
 
11.01.2010
Sv: spiseforstyrrelse og selvs
Hej

Jeg kan høre på det du skriver, at det er rigtigt svært for dig.

Jeg ved ikke om du kan få hjælp, for du har prøvet en del. Jeg vil gerne hjælpe dig, men det kan jeg ikke ved at skrive til dig.
Du kan, hvis du vil have min hjælp, skrive et brev til mig med oplysning om dit navn, adresse og telefonnummer. Du skal sende det til: Holbæk Kommune, Børnekonsulentcentret, Att.:Henrik Greiffenberg, Kanalstræde, 4300 Holbæk.

Herefter vil jeg ringe til dig. Vi tales ved.

Hilsen fra Henrik
02.01.2010  
Hej
Hej jeg er en pige på 16 år.Jjeg hedder sofie.Jjeg har haft anoreksi i 3 år nu og bliver stadig tyndere og tyndere.Imine forældre tør ikke engang gå ind på mit værelse nu om morgenen fordi de er bange for at finde mig død i løbet af natten.Ejeg spiser en kalk tablet om dagen og ikke andet.Ner det en god dag spiser jeg måske et æble også.vil gerne høre hvordan skader det min krop at jeg sulter mig selv til ingen ting ? tager de indre organer også skade hvordan hvis de gør? hilsen sofir
 
02.01.2010
Sv: hej
Hej

Ja, du skader din krop. Du er jo ikke fuldt udviklet som 16-årig, og hvis du ikke har spist tilstrækeligt i 3 år, så har din krop manglet de proteiner og vitaminer, som den skal bruge for at fungere. Du har formentlig ikke menstruation mere, eller også er den meget uregelmæssig. Grunden til dette er mangel på næring. Man ved også, at flere organer, bl.a. både lever og hjerte, kan tage skade ved anoreksi.

Hvis du ikke allerede er i behandling, vil jeg stærkt råde dig til at tale med dine forældre om dette. I bør tale med en læge om problemet. Du kan få hjælp i et særligt team, som tilbyder behandling af anorektikere. Teamet hører under sygehuset, og din læge kan henvise dig.

Hilsen fra Henrik
15.10.2009  
Bange for min søster har spise
Hej jeg er en dreng på 17 år.Jjeg har en lillesøster på 15 år.Ser så bange for hun har fået eller er i gang med at udvikle en spiseforstyrrelse.Yhun dyrker konkurrence svømning.Iog motionere generalt rigtig meget.Ddet sidste års tid har hun tabt sig utrolig meget, der er snart ikke forskel i tykkelsen på lår og underben. Em ma´ven er hun snart ikke tykkere end et lille barn. Nun spiser næsten ikke hun tager lidt salat og et glas sukkerfri cola til aftensmad andet spiser hun ikke på en dag.Bogså er hun begyndt at træne svømning 6 gange om ugen og hun løber hver eneste dag.Rsyntes hun dyrker alt for meget motion.Rog spiser alt for lidt.Ghar prøvet og sige til hende at jeg synes hun er meget for tynd.Fog at hun spiser for lidt.Ahun svarede bare at jeg ikke skal bekymre mig for hende fordi det der alligevel ikke nogen andre der gør.Vhun er 173 høj og vejer 41 kilo synes det virker meget for lidt i forholdet til hendes højde.Rtror det hele er et råb om hjælp fra hendes side.Mkan ikke sige min bekymring til vores forældre min mor har rejse arbejde og er i tibet lige nu og min far drikker som et hul i jorden og er generalt skide ligeglad med os.Etror du hun har en spiseforstyrrelse? eller det måske mere er et råb om hjælp? er så bekymret for min søster hun bliver tyndere og tyndere og hendes energi er også begyndt og forsvinde hendes humor er total væk hun fortrækker bare og være alene hele tiden.
hilsen dominik
 
18.10.2009
Sv: bange for min søster har s
Hej

Det er en svær opgave du sætter mig på!

Jeg kan ikke udelukke, at hun har en spiseforstyrrelse. Og hun er ihvertfald for tynd og har et BMI (Body Massindex, forholdstal mellem højde og vægt) på under 14, hvilket er lavt. Det normale er 18/19-25.

Du beskriver, at hun fortæller, at der ikke rigtigt er nogen, som tager sig af hende eller bekymrer sig om hende - heller ikke jeres forældre. Jeg kan forestille mig, at hun føler sig overflødig - måske ligefrem ensom - og har en konstant følelse af, at ingen holder af hende. Det må være svært. Hvis hun heller ikke har nære veninder og for det meste er alene, kunne jeg forestille mig, at det at dyrke sport giver mening for hende. Alternativet er, at hun istedet skulle side alene hjemme, og så kan man da rigtig få ondt af sig selv.

At hun tillige spiser meget lidt behøver ikke nødvendigvis at betyde, at hun har en spiseforstyrrelse. Jeg har erfaret, at nogle bruger denne ædfærd til at gøre omgivelserne opmærksom på problemet, og det er du også selv inde på. Mange udholdenhedssportsudøvere mener også, at lav vægt gør formen bedre.

Hvis hun tænker meget på kalorier, føler sig tyk selvom hun er tynd, kaster op efter måltider, tager afføringsmidler eller vanddrivende medicin, grovæder i smug og kaster op og taber sig, ja så kan hun godt have en spiseforstyrrelse.

Imidlertid nævner du, at hun i en eller anden grad har indsigt i den situation, hun er i, ved at sige til dig, at der ikke er nogen der bekymrer sig for hende. Det kan faktisk godt være, at hun ønsker at gøre opmærksom på et problem, som dine forældre ikke kan se eller ikke føler sig som en del af. Spiseforstyrrede har ikke altid denne indsigt.

Og så synes jeg i øvrigt at du gør noget, som må være værdifuldt for hende - du bekymrer dig!!! Men det skal også være til at overskue for dig, og har I behov for hjælp, hvilket du jo fortæller, må du evt. alliere dig med dine forældre, en pårørende eller ven af familien, du har tillid til. Hvis du beskriver problemet for dine forlædre, håber jeg, at de vil lytte og hjælpe.

Hvis du og din søster går på samme skole, kunne du evt. lufte problemet for din lærer, som kunne bringe det videre. Men selv om du vil hjælpe, skal du nok også være sikker på, at din søster ikke opfatter dig som illoyal overfor hende.

Prøv at tale lidt mere med hende. Fortæl evt. at du også synes, at der er et problem med jeres forældres tilstedeværelse - eller mangel på samme! Det kan være, at I kan blive enige om en samtale med jeres forældre.

Vil du ikke fortælle mig, hvordan det går om nogle uger?

Hilsen fra Henrik
08.10.2009  
Spiseforstyrrelse??
Jeg en pige på lidt over 14 år, er 169 cm og vejer 49 kg.

føler mig utrolig tyk, og brækker mig tit efter maden, jeg dyrker meget motion, og spiser næsten ikk noget.E
ved ikk rigtig om det farligt eller hvad det er??

hilsen k k
 
09.10.2009
Sv: spiseforstyrrelse??
Hej.

Jo, jeg kan ikke udelukke, at du har en spiseforstyrrelse. Hvordan du har udviklet dig med hensyn til vægt og højde, ved jeg jo ikke, men sundhedsplejersken på din skole har ført en vækstkurve siden børnehaveklassen, som kan vise dette.

Jeg har regnet dit BMI (Body Mass Index) ud, og du ligger lidt lavt (ca. 17). BMI fortæller noget om din vægt i forhold til din højde, og er man normalvægtig, ligger man mellem 19-25 i BMI. Du ligger altså under, men ikke meget.

Imidlertid er der noget ved din adfærd, som bekymrer mig. Det at du føler dig tyk på trods af, at du faktisk er tynd, samtidig med at du kaster op efter maden og dyrker meget motion, siger mig, at du har et adfærdsmønster, som ikke er sundt for din udvikling, og som muligvis yderligere kan udvikle sig i forkert retning. Hvis du tillige holder det skjult for dine omgivelser og er meget optaget af madens indhold af kalorier, så siger det mig, at du godt kan lide af en alvorlig spiseforstyrrelse, og at du er inde i en udvikling, som er skidt for dig.

Har man en spiseforstyrrelse, hvor man med vilje ikke spiser tilstrækkeligt (anoreksi), kan det få konsekvenser for helbredet. F.eks. kan menstruationen og den fysiske udvikling ophøre eller stå i stampe, og man kan med tiden bl.a. skade sit spiserør og tænderne ved at kaste op.

Du skal søge hjælp!!! Du skal tage kontakt til en voksen, som du har tillid til. Det kan være dine forældre, en anden pårørende, din lærer eller skolens sundhedsplejerske. Sundhedsplejersken vil altid tage en samtale med dig, hvis du spørger.

Held og lykke.

Hilsen fra Henrik


Senest opdateret 06.12.2019 10:42 af MEJ