Brevkasse: Sex og sundhed

Hej med Jer. Jeg hedder Malene H. Madsen. Jeg er sundhedsplejerske, og har arbejdet i Holbæk kommune siden 2010. Som den nye brevkasseredaktør, glæder jeg mig til at besvare Jeres spørgsmål på bedste vis indenfor 7 dage.
 

NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.

 
Mangler du en voksen at spørge?
Har du nogle spørgsmål, der trænger sig på om sex, følelser, sundhed eller sygdom - også psykisk sygdom? Det er ikke altid let at tale med andre om sådan noget.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
20161004_115800 mm
 
 
Vis alle Bryster
19.12.2010  
Mine brystvorter sider lagt ud
Hej brevkasse, mine brystvorter sider langt ude til siderne, tror du at de kommer til at trække sig end altså tror du de vokse på plads, med alder ? ps er 15 år nu ?
 
21.12.2010
Sv: mine brystvorter sider lag
Hej.

Dine bryster vokser nogle år endnu, og de kan sagtens blive større eller ændre form, inden du er helt udvokset. Om placeringen af dine brystvorter også ændrer sig, kan jeg ikke garantere.

Hilsen Henrik
Tags: Bryster
26.11.2010  
14??
Jeg er 14, og synes mine bryster hænger lidt.
- er det tegn på jeg får hængepatter som rimelig ung??
 
01.12.2010
Sv: 14??
Hej.

Nej, det er det ikke.

Dine brysters form og måden de ser ud på, vil ændre sig gennem dit liv. Der vil formentlig komme mere fylde i takt med at du gennemlever din pubertet. At dine bryster allerede i 14-års-alder skulle begynde at hænge tvivler jeg på - det afhænger af, hvor meget fedt du har på kroppen og din udvikling i øvrigt.

Nogle kvinder træner periodevis brystmusklerne, for det virker nøjagtigt som hos mænd, dvs. at brystmuskulaturen under brystet vokser, og nogle bliver på den måde mere tilfreds med udseendet.

Hilsen Henrik
Tags: Bryster
23.11.2010  
Mine bryster..
Hej, jeg er fjorten år, og jeg synes mine bryster hænger og er spidse? og når jeg ikke har bh på bliver de nemt ømme.Der det normalt? kan jeg gøre noget ved det så de ikke hænger så tidligt?
 
25.11.2010
Mine bryster
Hej.

Se et af de forrige svar. Måske er det faktisk dig, som har spurgt om det samme.

Hilsen Henrik
Tags: Bryster
22.11.2010  
Bryster..
Hej..jeg er 14 år, og har normale bryster. Men jeg synes de hænger og er spidse, og de er ømme når jeg ikke har bh på, og bevæger mig for meget.Eer det normalt? kan jeg gøre noget ved det, evt. Iå de ikke hænger?
 
25.11.2010
Bryster
Hej.

Jeg tror ikke, at der er noget galt med dine bryster. Du kan lægge noget blødt i BH´en, hvis dine bryster bliver ømme af "slid".

Vægttræning af brystmuskulaturen kan hjælpe. Du kan spørge i fitnesscenteret hvordan man gør. Ofte kan man få en prøvetime.

Hilsen Henrik
Tags: Bryster
20.11.2010  
Bryster?
Hej henrik..
jeg er en pige på 15 år med et pinligt problem.Llige siden jeg begyndte at få brysterer det stort set kun det højre der er vokset.Gjeg bruger ca.Kaskål på det venstre, og næsten c skål på det højre.L.Ejeg fylder med toiletpapir, men er bange for at nogen opdager det? er det noget der vil fortsætte sådan for altid, eller vil det andet følge med?

knus mig.
 
21.11.2010
Sv: bryster?
Hej.

Jeg må nok fortælle dig, at det er unormalt. Du bør gå til lægen for at blive undersøgt.

Hilsen Henrik
Tags: Bryster
27.05.2010  
Bryster
Hej henrik,

du har nok hørt den utallige gange før men som så mange andre er jeg utilfreds med mine bryster, kavaler gangen er der osv men de måtte jo meget gerne få lidt mere fylde ;)

jeg har efterhånden fået klemt mig selv op i en c skål men tilfredstillelsen er der bare ikke, min kæreste fortæller mig dag ind og dag ud at han godt kan lide min krop og mine bryster særdeles men det gøre ingen forskel for mig da jeg jo ikke selv er tilfreds? jeg er en almindelig slank pige, (hvilket jeg altid har været), ca. E70 høj med en vægt på 57 kg.I16 år.S

så mit spørgsmål er? er der noget jeg kan gøre?
det ligger desværre til familien at have "små" bryster.

mvh jyllænderen :)
 
28.05.2010
Sv: bryster
Hej

Du er selvfølgelig klar over, at man kan få større bryster ved at få indopereret implantater. Men det vil jeg ikke anbefale dig!!! Og så er en c-skål da ikke så ringe endda!!! Det lyder for mig som om, at du ikke er helt tilfreds med din krop, uanset at andre faktisk synes, at du er pæn - også dine bryster.

Mange kvinder får lavet brysterne om, uden at blive tilfreds med udseendet. Du må lære at leve med den krop, du har fået. Måske kan du selv fornemme, at det er modsætningsfyldt, når andre synes, at du er pæn, men at du selv synes det modsatte. Det kan også være, at der er dele af din personlighed, som du ikke synes om - måske føler du dig usikker og med dårligt selvværd - det kune også være andre ting.

Hvis det fylder meget i dig, kunne det være en hjælp for dig at tale med en psykolog, som kan hjælpe dig med at finde ud af, hvorfor du har disse følelser, og hvordan du lærer at leve med det. Det kunne også være en anden voksen, som du har tillid til - eks. en af dine pårørende eller din lærer.

Hilsen Henrik
Tags: Bryster
05.11.2009  
Alt for store bryster!!
Hej henrik, jeg er en pige på fjorten år (bliver femten til december) og jeg har utrolig store bryster.

jeg bruger en e-skål, og ca.090 i cm.så det vil sige at jeg bliver e 90.Der det ikke utrolig stort i forhold til min alder??
jeg er også ret overvægtig og det har sikkert noget med det at gøre, men de hænger også, og så sad jeg og tænkte på om hvis nu at jeg tabte mig ret meget, ville mine vryster så også blive mindre og lade vær med at hænge?
er det ikke også lidt tidligt at få hængebryster allerede som fjortenårig? og har det noget med overvægten at gøre??
til sidst vil jeg spørge om du har nogle gode råd om hvordan jeg skal tabe mig, hvis jeg også skal have tid til alt muligt andet.L
håber du kan og vil hjælpe.
hilsen malene fra holbæk.
 
08.11.2009
Sv: alt for store bryster!!
Hej

Jo, det kan have at gøre med din vægt. Det vil være for omfattende at komme ind på, hvordan du kan tabe dig. Det kræver en hel masse oplysninger fra dig om dine kostvaner, motion, trivsel, familieforhold, m.v., og det vil være for besværligt at kommunikere pr. brevkasse om det.

Du skal henvende dig til sundhedsplejersken på skolen, som kan vejlede dig. Du kan evt. også få hjælp på sygehusts børneafdeling, men så behøver du en henvisning fra din læge. Holbæk Ungdomsskole kan også hjælpe. Du kan tilmelde dig Great Dane, som er et spinninghold (kondicykling). Underviseren, Jette, er idrætslærer og ved også en del om kost. Prøv det.

Jeg håber, at du kommer videre.

Hilsen fra Henrik
Tags: Bryster | vægt
26.10.2009  
Hej
Hej
jeg har et spørgsmål, hvornår holder ens bryster op med at vokse? for nogle siger ca. år efter sin første mentruation og andre siger at det først er når man er fyldt 18 år? hvad er sandt?
hilsen mig?
 
27.10.2009
Sv: hej
Hej

Der er ikke noget éntydigt svar på dit spørgsmål.

Imidlertid er der noget rigtigt i, at dine bryster er færdigudviklede - ihvertfald hvad størrelsen angår - når du har gennemgået din pubertet. Puberteten starter normalt omkring det tidspunkt, hvor du får menstruation. Om din udvikling - og dermed også brysternes størrelse - stopper 2, 3 eller 4 år efter, at du har fået menstruation, kan variere individuelt, men langt de fleste er færdigudviklede før de er 18 år.

Dine bryster kan dog blive større i forbindelse med, at du tager på generelt - fedt sætter sig også på brysterne. De fleste kvinder bemærker også, at brysterne kan vokse og spænde op til menstruationen, men efter får de atter den vante størrelse.

Hilsen fra Henrik
Tags: Bryster
22.10.2009  
!!!? jeg ved jeg er dum
Heeej! min bryster sys jeg er store [85 d-e] jeg er træt af dem fordi at hver gang nogen siger et eller andet til mig kigger de kun på mine bryster min veninder bruger det mod mig!!! er det noget jeg kan gøre

p.J jeg har ikk været i seng med nogen men der er 3 det vil med mig men de 2 er grimme og de vil ikk lade mig være ifred! og den siste vil kun kneppe!? hvem skal ejg vælge de grimme en den sex glsde eller ingen
 
24.10.2009
Sv: !!!? jeg ved jeg er dum
Hej

Jeg ved ikke, om der er noget at gøre. Om dine bryster er for store, kan kun du afgøre. Man kan ikke få medicin, som kan gøre brysterne mindre, men hvis brysternes størrelse generer kosmetisk (udseendet), eller at du ligefrem føler tyngden generende (man kan få ondt i ryggen/skuldrene), kan man foretage operation, som kan gøre brysterne mindre. Hvis det skulle være tilfældet, skal du søge en læge, som kan vurdere.

De fleste har altid et eller andet ved deres krop, som de er mere eller mindre tilfreds med. Imidlertid kan andre oftest ikke se, at der skulle være noget galt eller unormalt. Man er nok selv mere fokuseret på de skavanker man har og tænker ikke, at andre jo oplever dig som et individ - og ikke som en krop med store bryster. Faktisk er det sådan, at vores tilbøjelighed til utilfredshed med vores krop hænger sammen med, hvordan vi i øvrigt opfatter os selv. Har man f. eks. dårligt selvværd/selvtillid, vil man oftere også være utilfreds med sin krop, uanset hvad andre synes om den.

Og det med drengene og sex - det kan kun du afgøre. Det lyder for mig som om, at du ikke er helt parat til det endnu, men kun du kan fornemme det.

Hilsen fra Henrik


Senest opdateret 06.12.2019 10:42 af MEJ