Gå til sideindhold

Klimasejladsfestival 2025 – Sammen om fjorden og havets fremtid

Sæt allerede nu kryds i kalenderen den 27. september 2025

 

Kom og mød ministeren for den grønne trepart Jeppe Bruus – og smid dig ind i den livlige debat: Hvordan gør vi de grønne planer til virkelighed dér, hvor du bor?

 

Og det stopper ikke der!

Professor i vandmiljø, Stiig Markager deler ud af sin vilde viden om vores forurenede farvande – og du kan også møde biologen Alexander Holm, manden bag den populære podcast "Den Dyriske Time". 

 

Oplysning, sejlads, hygge  og debat med tryk på – det bliver alt andet end kedeligt!

Vær med, når klimaengagerede unge og ungdomsskolerne fra Roskilde-Isefjordskommunerne inviterer til årets vigtigste sejltur for klimaet og vores fælles fjord. 

 

Siden 2021 har unge i Holbæk sat Isefjordens alvorlige miljøtilstand på dagsordenen gennem den årlige Klimasejladsfestival. Festivalen byder på sejlads og oplysning samt et hav af aktiviteter for alle aldre. Formålet med festivalen er at øge politikernes og borgernes bevidsthed om Roskilde-Isefjordens pressede tilstand og indbyde til en nuanceret dialog.  

 

Bag Klimasejladsen står klimaengagerede unge i samarbejde med Nationalmuseet, Dansk Tang, Dansk Naturfredningsforening, Havhøst, marinbiologer, Kystliv Holbæk m.fl. Sammen sejler vi ud på fjorden, undersøger dens tilstand og drøfter løsninger. Fjorden lider under iltsvind, algevækst og døde fiskebestande – og det kalder på fælles politisk ansvar og handling. Klimasejladsen 2025 er en platform for vidensdeling, politisk dialog og inspiration til konkrete, lokale løsninger. 

KLIMASEJLADS - SAMMEN KAN VI GØRE EN FORSKEL

 

Klimasejladsen er med til at undersøge og sætte fokus på, hvad vi som enkelte borgere, lokalpolitikere og som kommune rent faktisk kan gøre for vores lokale miljø, og hvilken betydning det kan have i det store billede. På sidste års Klimasejlads havde vi bl.a. fokus på politiske samarbejde på tværs af Isefjordskommuner, hvilket gav god genklang og øget politisk fokus på Isefjordens dårlige tilstand. Det betyder, at vi til næste års klimasejlads i endnu større grad vil rette fokus mod det brede samarbejde på tværs af kommunegrænser eksempelvis en ”fjordalliance” Herved er klimasejladsen et glimrende eksempel på, hvor vigtige de unges stemmer er.

 

Foreløbigt program

  • 11.00 – 11.15: Åbningstale 
  • 11.20 – 12.40: Sejl-ekspeditioner med eksperter (Bonavista, Hjalm, Hønen) 
  • 13.00 – 13.30: Debat om Grøn Trepart: Fra Politisk Vision til Lokal Handling 
  • 13.30 – 14.00: Fælles Fjord, Fælles Ansvar – Unge i Dialog med Beslutningstagere og borgere 
  • 14.00 – 15.00: Sejl-ekspeditioner (gentagelse) 
  • 15.00 –16.00: Musik og hygge 
  • 16.00: Farvel og tak 

 

All day: Formidlingsstande, tøjbyttemarked, madboder, musikscene, jolle sejladser og aktiviteter for hele familien. 

 

Billetter til sejladserne kan bookes på UngHavnekontoret på pladsen. Kontoret åbner kl.10:40. Som udgangspunkt er det max. 2 billetter pr. person. Billetter afhentes efter først til mølle princippet.

 

Formålet er klart:

  

At styrke borgernes og politikernes bevidsthed om Roskilde-Isefjordens pressede tilstand. 

 

At samle kommuner, politikere og borgere til en nuanceret og handlingsorienteret dialog om den grønne trepart – med fokus på fælles ansvar, konkrete løsninger og unges håb for en bæredygtig fremtid. 

Klimasejladsen arrangeres af:

 

UngHavn, Holbæks ungdomsråd, HGL, Karen Thestrup (udvalgsformand for klima, miljø og natur) og Susanne Utoft (udvalgsformand for kultur og fritid) 

 

 

Eventuelle spørgsmål kan stilles til: Nina Wendelboe på ninh@holb.dk  eller 7236 9624. 

Apricore logo