Brevkasse: Sex og sundhed

Hej med Jer. Jeg hedder Malene H. Madsen. Jeg er sundhedsplejerske, og har arbejdet i Holbæk kommune siden 2010. Som den nye brevkasseredaktør, glæder jeg mig til at besvare Jeres spørgsmål på bedste vis indenfor 7 dage.
 

NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.

 
Mangler du en voksen at spørge?
Har du nogle spørgsmål, der trænger sig på om sex, følelser, sundhed eller sygdom - også psykisk sygdom? Det er ikke altid let at tale med andre om sådan noget.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
20161004_115800 mm
 
 
Vis alle Infektion og håndhygiejne
16.05.2012  
Vaske hænder
Hej henrik..
jeg en pige på 14 år og jeg vasker ikke altid mine hænder efter jeg har været på toilettet. Keg kan ikke se nogle grund til at gøre det da jeg ikke får tis eller noget på mine hænder.Kjeg vasker nærmest kun mine hænder, når jeg har fået tis på fingrene.. er det dumt
 
19.05.2012
Sv: vaske hænder
Hej

Ja, det er dumt. Grunden er, at du ved et toiletbesøg berører genstande på toilettet (når du trækker ud, rører håndtaget, vandhanerne, toiletbrædtet), og at du derved kan få sygdomsfremkaldende bakterier og virus på fingrene. Der vil altid være virus og bakterier på brædtet, og når du sætter dig, vil det berøre din hud. På den måde får du mikroorganismer på fingrene, som du efterfølgende vil afsætte på håndtag, borde, stole og andet. Andre kan derfor blive smittet, ligesom du selv - eks. når du skal spise - fordi du har på det fingrene.

Mindre børn er ofte udsat for børneorm, som kan smitte hele familien på samme måde.

Det er en god idé at vaske fingre - også før man spiser, hvor risikoen for smitte er stor, fordi man sutter på fingrene eller lignende.

Mange undersøgelser viser, at regelmæssig håndvask nedsætter risikoen for infektionssygdom.

Hilsen Henrik


Senest opdateret 06.12.2019 10:42 af MEJ