Brevkasse: Sex og sundhed

Hej med Jer. Jeg hedder Malene H. Madsen. Jeg er sundhedsplejerske, og har arbejdet i Holbæk kommune siden 2010. Som den nye brevkasseredaktør, glæder jeg mig til at besvare Jeres spørgsmål på bedste vis indenfor 7 dage.
 

NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.

 
Mangler du en voksen at spørge?
Har du nogle spørgsmål, der trænger sig på om sex, følelser, sundhed eller sygdom - også psykisk sygdom? Det er ikke altid let at tale med andre om sådan noget.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
20161004_115800 mm
 
 
Vis alle Graviditet
10.01.2011  
Gravid?
Hej :)..
jeg er en pige på 14 år og jeg har et problem/spørgsmål.I
sidste gang jeg var sammen med en, gik komdomet i stykker, jeg har dog haft min menstruation siden.E men jeg skulle have haft den igen, den 17 december? nu er det 25 dage siden, og jeg har ikke fået den endnu?
hvad kan det skyldes? jeg håber du svarer!
hilsen den bekymrede pige.
 
11.01.2011
Sv: gravid?
Hej.

Hvis du virkelig har haft menstruation, er du ikke gravid. Imidlertid kan man ved graviditet få en menstruationslignende blødning.

Hvis du ikke har haft dine menstruationer så længe, kan den være uregelmæssig, og det kan være derfor, at den endnu ikke er kommet.

Hvis du er i tvivl, bør du foretage en graviditetstest.

Hilsen Henrik
05.01.2011  
????
Hej henrik
kan man havde en stikkende smerte i sine æggestokke? hvis man kan hvorfor har man så det?
hilsen en pige
 
09.01.2011
Sv: ????
Hej.

Ja, det er der nogle piger/kvinder, som har ved ægløsning, som kommer ca. 10-14 dage efter menstruationens 1. dag.

Hilsen Henrik
20.12.2010  
Heyza
Hvornår er en pige mest frugtbar, før eller efter mens.??
 
05.01.2011
Sv: heyza
Hej.

Det er hun i princippet i hele perioden udenfor menstruationen, men skulle der være en periode, hvor hun er mest frugtbar, er det ca. 10-14 dage efter menstruationen.

Hilsen Henrik
03.01.2010  
Sex efter menstruation
Hvornår er det sikrest at have sex, hvis man vil undgå graviditet efter pigen har haft sin menstruation, og inden hun får det igen?
 
05.01.2011
Sv: sex efter menstruation
Hej

Jeg vil lige pointere, at der ikke er nogen periode efter menstruationen, som er 100% sikker. Men skal jeg vove, vil jeg sige, at de første 1-2 dage efter menstruationen er sandsynligheden for graviditet lille/mindst. 10-14 dage efter menstruationens første dag kommer der ægløsning, og så er der meget stor sandsynlighed for graviditet. Man skal også lige tænke på, at sædceller kan overleve i op til 2 dage i kvindens skede/livmoder og derfor alligevel befrugte ægget, selvom samlejet er sket før ægløsningen. Og husk så lige, at ikke alle piger har den samme cyklus, og at den samme pige ikke altid har samme cyklus - så pas på!!!

Hilsen fra Henrik

Hilsen fra Henrik
01.01.2011  
Hvor længe
Hvor lang tid skal en dreng være inde i en pige for at hun bliver gravid? og kan man blive gravid af at en dreng er cirka kvart eller halvt inde i kun 2 sekunder?
 
03.01.2011
Sv: hvor længe
Hej.

Ja, det kan pigen blive gravid af, selv om sandsynligheden er noget mindre, end hvis drengen fik udløsning. Når drengen er ophidset, vil der altid være nogle sædceller i penis, som i teorien kan gøre pigen gravid, særligt hvis han trænger helt op.

Hilsen Henrik
19.11.2010  
Graviditet
Hvis man har haft sex en lørdag og pigen får menstruation 2 dage efter.Bbetyder det så at hun ikke er gravid?
 
21.11.2010
Sv: graviditet
Hej.

Ja, hvis det virkelig er menstruation, så er hun ikke gravid.

Hilsen Henrik
16.09.2010  
Gravid?
Hej..
- jeg er en pige på 15 år og jeg har lige haft sex med min kæreste.Emen da vi var igang sprang kondomet i;.E ehm, jeg ved ikke om jeg kan være blevet gravid da jeg skal have min menstruation om lidt.A da han gik ud fordi komdomet var sprunget sad noget underlig hvidt slim for neden som jeg tørte væk med min sorte nederdel.Shan siger han ikke kom, men jeg ved ikke om det er rigtigt? da jeg jo kan se der er noget på min nederdel.Ekan det være slim fra skeden eller er det sed?.Rhvornår kan man tage en test?.
jeg håber du kan hjælpe mig.N
hilsen den intet vidende...
 
19.09.2010
Sv: gravid?
Hej

I teorien kan du være blevet gravid, også selv om han ikke fik udløsning i dig - den slim, som kommer fra penis ved seksuel ophidselse, kan indeholde sædceller.

Du kan teste om du er gravid allerede nogle få dage efter, at du skulle have haft din menstruation.

Hilsen Henrik
07.09.2010  
Menstruation?
Har man menstruation mens man er gravid?
 
07.09.2010
Sv: menstruation?
Hej

Nej, det har man ikke, men man kan godt under graviditeten have mindre blødninger - særligt i starten.

Hilsen Henrik
05.09.2010  
Sex ..
Hej jeg er en pige på tretten år, og har haft sex med min kæreste.D det skal lige siges at vi gjorde det uden kondom, men det var kun i meget kort tid, kan jeg så godt blive gravid alligevel? og han sagde at han ikke kom i mig, er det altid at en dreng kan mærke det? altså hvis de kommer.Rog er det normalt at få sin menstruation efter samleje? ..
 
05.09.2010
Sv: sex ..
Hej

Ja, i teorien kan det lade sig gøre. Du må evt. tjekke med en graviditetstest.

Nej, det med menstruation har ikke noget med samlejet at gøre. Din menstruation ville være kommet alligevel, hvis det var tid.

Hilsen Henrik
05.01.2010  
Vigtigt !!! ..
Hey (; jeg er en pige på 15, som lige har haft en kæreste, men vi slog desværre op, men 1uge før jeg fik mit lort, kom han i mig? 3 gange eller sådan noget, og her ugen efter a mit lort er gået væk var jeg sammen med en ny som også kom op i mig, ? jeg har det lidt dårligt idag, og har brækket mig? kan jeg være gravid? havde ondt i maven før og efter mit lort (nu tænkeer jeg på det omkring min eks) .E og jeg plejer aldrig og ha ondt i maven hverken efter eller før, + mit lort varede 5 dage istedet for 7? og efter de 5 dage, dryppede det meget stille? altså den 6 dag om aftenen behøvedet jeg ikke tampon mere? jeg overvejer og gå til lægen imorgen? men kan du ik sig ca, hva alt det her tyder på?
 
05.01.2010
Sv: vigtigt !!! ..
Hej

Jeg kan ikke udelukke, at du er blevet gravid. Men det at du har kastet op, har ikke noget med evt. graviditet på nuværende tidspunkt at gøre - det kommer først senere. Jeg tror, at du har en maveinfektion.

Hvis ikke din menstruation kommer til tiden næste gang, bør du tjekke om du er gravid - du kan gå til lægen eller selv købe en graviditetstest.

Og så synes jeg lige at jeg vil tillade mig at sige, at du lever et noget risikabelt sexliv. Hvis du bliver ved på den måde, så er sandsynligheden for ufrivillig graviditet stor.

Hvis du har skiftende partnere, vil jeg anbefale dig at bruge kondom -så er du også fri for at blive smitte med kønssygdomme.

Hilsen fra Henrik
03.01.2010  
Gravid?
Hej henrik..
jeg er en pige på 15 år, og jeg er virkelig bange for at jeg er gravid.Mmin menstrunsion er udeblevet i 12 dage nu - den plejer altid at være der til tiden.
.J
jeg har ikke haft sex med min kæreste, men vi har haft anden seksuel kontakt og jeg er bange for det gik galt.Gjeg kan simpelthen ikke sige det til mine forældre, og jeg vil selvfølgelig ikke have barnet.A
hvad synes du jeg skal gøre?
 
05.01.2010
Sv: gravid?
Hej

Ja, hvis du ikke har haft samleje med din kæreste, så er du nok ikke blevet gravid. Du skriver ikke, hvad det er for en anden seksuel kontakt i har haft, men hvis du ikke har fået sædceller op i din skede, kan du ikke være blevet gravid.

Prøv at vente nogle dage - det kan være, at din menstruation blot er lidt forsinket.

Er du i tvivl, må du gå til lægen eller selv tjekke med en graviditetstest. De kan købes på apoteket.

Hilsen fra Henrik
23.12.2009  
Vigtigt..
Jeg var i seng med min kæreste, fredag 2 gange og 1 gang her til morgen, alle gangene uden beskyttelse og jeg skulle ha haft min menstration idag, men der plejer normalt og gå lidt over tid..Een uge ca.Mmen kan jeg være gravid? ..
 
26.12.2009
Sv: vigtigt..
Hej

Ja, du kan godt være blevet gravid, men det er ikke sikkert. Hvis din menstruation ikke kommer indenfor nogle dage, bør du tjekke om du er blevet gravid ved at gå til lægen. Du kan også købe en test på apoteket.

Det er for sent at tage en "fortrydelsespille", som jo er tabletter, der indeholder hormoner og gør, at graviditeten (fosteret) går til grunde. Tabletterne skal tages indenfor 72 timer efter samlejet.

Hilsen fra Henrik
28.11.2009  
Gravid
Hejsa, jeg havde sex med en fyr igår men vi "glemte" at bruge kondom...

jeg burde meget gerne få min menstruation på fredag, men hvis jeg ik får den er jeg så gravid?

og er risikoen stor for at jeg er gravid? og de der fortrydelsespiller, er de dyre egentlig?
og koster det penge at få en abbort?
 
28.11.2009
Sv: gravid
Hej

Det var selvfølgelig ikke så heldigt. Du kan godt være blevet gravid, og du har jo mulighed for at tage en "fortrydelsespille", hvis du vil undgå graviditet. De koster ca. 100 kr. Den skal tages indenfor 72 timer efter samlejet.

Abort er gratis og foregår på et sygehus. Jeg ved faktisk ikke, om det er muligt at få foretaget abort på privathospital. At få foretaget abort er ikke risikofrit - man skal bedøves, og nogle kvinder får efterfølgende komplikationer med infektion, blødning m.m., så abort er absolut ikke en god løsning som "prævention", men det kan selvfølgelig være den sidste udvej, hvis man ikke vil gennemgå en graviditet.

Hilsen fra Henrik
09.11.2009  
Er 11 og gravid!?
Hej henrik jeg er 11 år gammel og er meget hurtigt udviklet har været sammen med min daværende kæreste og er blevet gravid er fire måneder og 20 dage siden jeg opdagede det.V.L vil gerne beholde barnet men ved ikke hvordan jeg skal sige det til mine forældre..!hjælp!!!
 
10.11.2009
Sv: er 11 og gravid!?
Hej

Hvis det virkelig er sandt, så har du brug for hjælp hurtigts muligt!!

Du skal tale med en voksen, som du har tillid til, eks. en pårørende, din lærer eller evt. skolens sundhedsplejerske eller din læge. En af disse personer skal hjælpe dig med at få det sagt til dine forældre, hvis du ikke kan alene. Og det skal gå hurtigt, for du har brug for al den støtte du kan få til at tackle situationen og træffe de valg, som er rigtige for dig og din familie. Der er mange ting I skal tale igennem.

Jeg håber, at du er overbevist om, at du skal i gang nu!!!!

Skriv til mig igen om en uge eller ring til mig - jeg arbejder i Holbæk Kommunes Børnekonsulentcenter med sundhedsplejerskerne. Jeg vil ikke opgive mit tlf.-nummer hér på siden, det kunne misbruges af andre.

Hilsen fra Henrik
01.10.2009  
Hjælp er gravid!?
Hej er en pige på 14 og er blevet gravid ved ikke hvordan jeg skal sige det til min familie kun min kæreste og min kusine/ bedste veninde og så lige min storesøster på 20 og de sladre aldrig jeg er 3 måneder og 3 dage henne
 
06.10.2009
Sv: hjælp er gravid!?
Hej.

Jeg tror at det er meget vigtigt, at du ganske snart fortæller dine forældre, at du er gravid. Jeg går ud fra, at du bor hos dine forældre og skal forsætte med det nogle år frem. Det at få et barn er noget, som vil påvirke dit liv fra nu af, og som i stor grad vil være bestemmende for, hvordan du indretter din tilværelse fremover.

Du er kun 14 år og er blot lige startet på puberteten. Det betyder, at du er i en fase af dit liv, hvor du fortsat udvikler din krop og din psyke eller personlighed. Du er et sted midt i mellem at være barn og voksen, og teenagere er impulsive og har behov for både at være sig selv og være sammen med jævnaldrende. Omverdenen vil sikkert også kræve, at du udfører dine pligter, laver lektier og videreuddanner dig m.m.

Det er min overbevisning, at du har brug for støtte til at imødekomme alle de udfordringer, som det at få et barn som 14-årig, vil give dig. Det er derfor vigtigt, at der er nogle voksne der kan hjælpe dig og som du har tillid til - eks. dine forældre. Jeg tænker også, at din storesøster kan hjælpe dig med at få det sagt til dine forældre, så i sammen kan drøfte, hvordan du/I tackler situationen. Du kan evt. også nu få hjælp af Sundhedsplejen i din kommune. Jeg vil anbefale, at du allerede nu - med dine forældres eller søsters hjælp - kontakter Sundhedsplejen med henblik på at hjælpe dig og dit barn til en god start. Du kan henvende dig telefonisk til Sundhedsplejen, hvor du kan tale med en sundhedsplejerske.

Med håb om alt godt fremover - held og lykke. Hilsen fra Henrik Greiffenberg


Senest opdateret 06.12.2019 10:42 af MEJ