Brevkasse: Sex og sundhed

Hej med Jer. Jeg hedder Malene H. Madsen. Jeg er sundhedsplejerske, og har arbejdet i Holbæk kommune siden 2010. Som den nye brevkasseredaktør, glæder jeg mig til at besvare Jeres spørgsmål på bedste vis indenfor 7 dage.
 

NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.

 
Mangler du en voksen at spørge?
Har du nogle spørgsmål, der trænger sig på om sex, følelser, sundhed eller sygdom - også psykisk sygdom? Det er ikke altid let at tale med andre om sådan noget.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
20161004_115800 mm
 
 
Vis alle Menstruation
14.12.2018  
Mens?
Jeg er 14 år har ikke fået min mens, kan det skyldes min vægt?

jeg vejer 40 kg og er 161cm.høj
 
14.12.2018
Sv: mens?
Hejsa.

At du ikke har fået din menstruation endnu, kan sagtens hænge sammen med din vægt, som lyder rimelig lav i forhold til din højde. Piger som er undervægtige eller piger som dyrker rigtig meget motion, kan godt få senere menstruation start. Så livsstil spiller ind, men også genetiske faktorer har indflydelse på, hvornår piger første gang får menstruation.
Det er almindeligt at menstruation starter mellem 10 og 16 års alderen. Gennemsnittet er så 13 år. Så det er helt normalt og okay, at du ikke har fået din menstruation endnu.

Med venlig hilsen Malene.
11.01.2011  
Ang andet spørgsmål
Hej henrik jeg spurgte for et par dage siden ang smerter i æggestokkene. Du svarede man havde det 1 dag, men jeg har det mere end 1 dag. Det er ikke altid flere dage i træt det er fordkelligt hvornår men er flere gange om måneden. Dr det stadig normalt?
hilsen en pige
 
13.01.2011
Sv: ang andet spørgsmål
Hej.

Jeg ved ikke, hvad det kan være, men nogle piger/kvinder har det, som kaldes endometriose. Det betyder, at den slimhinde, som normalt findes i livmoderen, tillige kan være i æglederne, æggestokkene, tarmen eller blære. Omkring menstruationen vokser slimhinden og kan trykke - det giver smerter.

Hvis det fortsætter, bør du gå til lægen.

Hilsen Henrik
10.01.2011  
Gravid?
Hej :)..
jeg er en pige på 14 år og jeg har et problem/spørgsmål.I
sidste gang jeg var sammen med en, gik komdomet i stykker, jeg har dog haft min menstruation siden.E men jeg skulle have haft den igen, den 17 december? nu er det 25 dage siden, og jeg har ikke fået den endnu?
hvad kan det skyldes? jeg håber du svarer!
hilsen den bekymrede pige.
 
11.01.2011
Sv: gravid?
Hej.

Hvis du virkelig har haft menstruation, er du ikke gravid. Imidlertid kan man ved graviditet få en menstruationslignende blødning.

Hvis du ikke har haft dine menstruationer så længe, kan den være uregelmæssig, og det kan være derfor, at den endnu ikke er kommet.

Hvis du er i tvivl, bør du foretage en graviditetstest.

Hilsen Henrik
05.01.2011  
????
Hej henrik
kan man havde en stikkende smerte i sine æggestokke? hvis man kan hvorfor har man så det?
hilsen en pige
 
09.01.2011
Sv: ????
Hej.

Ja, det er der nogle piger/kvinder, som har ved ægløsning, som kommer ca. 10-14 dage efter menstruationens 1. dag.

Hilsen Henrik
03.01.2010  
Sex efter menstruation
Hvornår er det sikrest at have sex, hvis man vil undgå graviditet efter pigen har haft sin menstruation, og inden hun får det igen?
 
05.01.2011
Sv: sex efter menstruation
Hej

Jeg vil lige pointere, at der ikke er nogen periode efter menstruationen, som er 100% sikker. Men skal jeg vove, vil jeg sige, at de første 1-2 dage efter menstruationen er sandsynligheden for graviditet lille/mindst. 10-14 dage efter menstruationens første dag kommer der ægløsning, og så er der meget stor sandsynlighed for graviditet. Man skal også lige tænke på, at sædceller kan overleve i op til 2 dage i kvindens skede/livmoder og derfor alligevel befrugte ægget, selvom samlejet er sket før ægløsningen. Og husk så lige, at ikke alle piger har den samme cyklus, og at den samme pige ikke altid har samme cyklus - så pas på!!!

Hilsen fra Henrik

Hilsen fra Henrik
31.12.2009  
Mens....
Er det tilfældigt hvor meget man bløder? kan det have noget med hvad jeg spiser? for hvis det er tilfældet så vil jeg gerne have en liste!
og en ting til, kan man have sex mens man har mens.?.(? (jo man kan nok) men hvilken forskel gør det? og da jeg snakkede med skolesygeplejresken sidste gang forstod jeg ikke helt det der med hvorfor man har mens.V? hvordan det kommer? hvor det kommer fra? er det nødvendigt?! har jeg det for altid?
hilsen mig :d
 
05.01.2011
Sv: mens....
Hej

Det har ikke noget at gøre med, hvad du spiser. Hvor meget man bløder ved menstruation er individuelt, men nogle kvinder har "muskelknuder" i livmoderen, som gør, at de bløder særligt meget under mens.

Man kan godt have sex under menstruation, men de fleste synes, at det er lidt "ulækkert".

Menstruation er hormonelt betinget og kommer, fordi slimhinden afstødes fra livmoderen. Grunder er, at østrogenindholdet (det kvindelige kønshormon) i blodet er højt lige før ægløsningen (fra æggestokken), og at slimhinden i livmoderen opbygges, men afstødes igen, hvis ikke det løsnede æg befrugtes. Det er nødvendigt, og du vil have det frem til du er ca. 45-50 år, så du kan ligeså godt vænne dig til det.

Hilsen fra Henrik
19.11.2010  
Graviditet
Hvis man har haft sex en lørdag og pigen får menstruation 2 dage efter.Bbetyder det så at hun ikke er gravid?
 
21.11.2010
Sv: graviditet
Hej.

Ja, hvis det virkelig er menstruation, så er hun ikke gravid.

Hilsen Henrik
03.01.2010  
Menstruation
Hej :)
er det rigtigt at der er stor chance for at undgå graviditet ved samleje, op til 2 uger efter pigens menstruation?
eller hvor lang tid er det efter menstruationen, det er sikkert?
 
05.01.2010
Sv: menstruation
Hej

Ja, det er der noget om. Grunden er, at pigen/kvinden efter menstruation "modner" ægget i æggestokken. Herved opbygges tillige en tyk, blodrig slimhinde i livmoderen, som forberedelse på at modtage ægget, som suges ind i æglederen efter ægløsning (sker ca. 10-14 dage efter menstruationens første dag). Herved kan det evt. befrugtede æg sætte sig fast i slimhinden. Er det ikke befrugtet, sætter det sig ikke fast, og slimhinden afstødes, hvorefter det hele gentager sig - det kaldes menstuationscyklus.

Men husk lige, at du ikke kan være 100% sikker på, at du ikke kan blive gravid - din cyklus svinger lidt, og sædceller kan overleve i din skede/livmoder i op til 2 dage efter samlejet. Sikkerheden er selvfølgelig størst de første dage efter at menstrationen er ophørt.

Hilsen fra Henrik
01.01.2010  
Lort):
Heej!): nå jeg har mit lort! bløder jeg meget! rigtigt meget! og jeg få meget ondt! i mit underliv og mave!
er der ikk noget man kan gøre ved der og så ved jeg ikk hvornå det kommer jeg ved det er sidst! på måndene! men hvis nu at jeg fik p-piller ville der så hjælp! jeg vikke ikk spøger min mor for så tror hun bare at det er fordi at jeg knepper med alle og jeg har ikk gjordt det og er osse kun 14! men ville det!
 
02.01.2010
Sv: lort):
Hej

Ja, det ville muligvis hjælpe med p-piller. Du må tale med dine forældre om det. Du kan evt. også blot gå til lægen og tale med ham/hende om det. Hvis I bliver enige om, at du skal behandles, kan du jo tale med dine forældre om det efterfølgende.

Hilsen fra Henrik
23.12.2009  
Vigtigt..
Jeg var i seng med min kæreste, fredag 2 gange og 1 gang her til morgen, alle gangene uden beskyttelse og jeg skulle ha haft min menstration idag, men der plejer normalt og gå lidt over tid..Een uge ca.Mmen kan jeg være gravid? ..
 
26.12.2009
Sv: vigtigt..
Hej

Ja, du kan godt være blevet gravid, men det er ikke sikkert. Hvis din menstruation ikke kommer indenfor nogle dage, bør du tjekke om du er blevet gravid ved at gå til lægen. Du kan også købe en test på apoteket.

Det er for sent at tage en "fortrydelsespille", som jo er tabletter, der indeholder hormoner og gør, at graviditeten (fosteret) går til grunde. Tabletterne skal tages indenfor 72 timer efter samlejet.

Hilsen fra Henrik


Senest opdateret 06.12.2019 10:42 af MEJ