Brevkasse: Sex og sundhed

Hej med Jer. Jeg hedder Malene H. Madsen. Jeg er sundhedsplejerske, og har arbejdet i Holbæk kommune siden 2010. Som den nye brevkasseredaktør, glæder jeg mig til at besvare Jeres spørgsmål på bedste vis indenfor 7 dage.
 

NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.

 
Mangler du en voksen at spørge?
Har du nogle spørgsmål, der trænger sig på om sex, følelser, sundhed eller sygdom - også psykisk sygdom? Det er ikke altid let at tale med andre om sådan noget.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
20161004_115800 mm
 
 
Vis alle Sexsygdom
01.09.2010  
Jeg har vist brug for hjælp!
Hej (-;
- jeg en pige på 14 år som har været i seng med nogle stykker, men kun en uden kondom, og mens vi kom sammen har han været i seng med nogle af mine veninder uden kondom, jeg er bange for jeg har en køns sygdom.Rhvordan finder man ud af om man har det? kan man se det på en måde, mærke det eller hvordan fungerre det? jeg kan ikke rigtig snakke med en læge eller mine forældre om det, jeg er for bange for hvad de siger vær sød og hjælp mig! jeg helt fortabt lige nu kh. En pige der er ved oog blive bange
 
06.01.2011
Sv: jeg har vist brug for hjæl
Hej

Hvis du har en kønssygdom, vil du have udflåd - måske ildelugtende -, rødme, kløe eller tillige smerter omkring skedeåbningen. Hvis du har underlivsbetændelse, er du ikke i tvivl - du vil have smerter og feber.

Hvis du har nogle af disse symptomer, bør du gå til lægen.

Husk kondomet - så er du fri for infektion og ufrivillig graviditet.

Hilsen Henrik
08.11.2010  
Hej..
Jeg er en pige på 13. Der kommer sådan noget ud af min skede.Vved ikke helt hvad det er.Dder kommer noget grå-hvidt ud? hvad kan det være og hvad skal jeg gøre?
 
09.11.2010
Sv: hej..
Hej

Det kan være, at du har fået svamp. Det kan man få, også selv om man ikke har været seksuel aktiv. En af dine forældre kan hjælpe dig med at gå på apoteket, hvor du kan få creme eller stikpille til skeden. Hvis ikke det hjælper, bør du gå til lægen.

Hilsen Henrik
20.09.2010  
Oralsex
Hej jeg er en pige på 15 år. Jjeg har en rigtig sød sød kærste og i weekenden lavede vi oralsex på hinanden.Smen så kom jeg til at tænke på at man kan få en kønssygdom af det? og i så fald hvad kan vi gøre for at beskytte os selv?? hilsen sofie
 
21.09.2010
Sv: oralsex
Hej

Ja, man kan få herpes (forkølelsessår), som er en virusinfektion. Når sygdommen er i udbrud kan der komme små væskende blærer - enten i kønsområdet eller omkring munden, og der er virus i væsken, som hermed kan smitte.

Gonoré kan også smitte, således at man ved oralsex kan få infektion i halsen (altså halsbetændelse). Det kan være farligt, hvis det ikke behandles med antibiotika (penicillin). Gonoré er heldigvis sjældent, men pigen vil ikke altid kunne mærke infektionen, og kan have den uden at vide det. Gonoré hos mænd giver smerte i urinrøret, når man tisser.

Brug kondom, så er I sikre på ikke at smitte.

Hilsen Henrik
17.09.2010  
Sygdom
Hej, jeg er en pige på 14 år.Jjeg har nogle mærkelige knopper på indersiden af begge mine skamlæber. Heg har haft dem i lang tid, og er ikke jomfru, kan det havde noget med det at gøre, jeg har brugt kondom? knopperne ligner en slags bumser, de er hvide, men når man trykker på dem, kommer der intet ud, det føles som om, der sidder en sten inde i dem.R
jeg er rigtig nervøs for, om at det muligvis kan være en sexsygdom, altså kondylomer eller en anden form for det.Vkan du/i svare mig på det?
mange urolige hilsener her fra.
 
19.09.2010
Sv: sygdom
Hej

Jeg kan jo ikke udelukke, at det er kondylomer, men det kan også være talgkirtler eller udførselsgangene fra kirtler i dine skamlæber, som er tilstoppede. Hvis ikke de forsvinder ved at gnubbe dem med en svamp med sæbe og varmt vand, bør du gå til din læge. Hvis du ikke ønsker, at din læge skal undersøge dig, kan du bede om en henvisning til en gynækolog (speciallæge i kvindens underlivssygdomme).

Hilsen Henrik


Senest opdateret 06.12.2019 10:42 af MEJ