Brevkasse: Sex og sundhed

Hej med Jer. Jeg hedder Malene H. Madsen. Jeg er sundhedsplejerske, og har arbejdet i Holbæk kommune siden 2010. Som den nye brevkasseredaktør, glæder jeg mig til at besvare Jeres spørgsmål på bedste vis indenfor 7 dage.
 

NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.

 
Mangler du en voksen at spørge?
Har du nogle spørgsmål, der trænger sig på om sex, følelser, sundhed eller sygdom - også psykisk sygdom? Det er ikke altid let at tale med andre om sådan noget.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
20161004_115800 mm
 
 
Vis alle parat
02.01.2010  
Hvor gammel skal man være for
Hej henrik hvor gammel skal man være for at dyrke sex og hvor lang skal en penis være når man er i puppertet som 13 årig
 
05.01.2011
Sv: hvor gammel skal man være
Hej

Ja, statistikken siger, at danskere gennemsnitligt starter på sex, når de er 16 år. Nogle starter lidt tidligere og nogle senere.

Personligt synes jeg, at 13 er lidt for tidligt - man er som 13-årig ikke tilstrækkelig moden til at starte et kærlighedsforhold - og dermed heller ikke på sex, fordi et godt sexliv kræver, at man er sig selv bevidst og kan lytte til sin partner og sætte sig i hendes/hans sted. Det kan 13-årige som regel ikke - i den aldergrupper er man ofte meget egoistisk.

Hvis du er midt i din pubertet og har fået hårvækst, skal din penis i stiv tilstand være mellem 10-15 cm.

Hilsen fra Henrik
Tags: parat
08.12.2010  
Spørgsmål vedr.Aandet spørgsmå
Den 6/12 skrev du til en dreng på 13 år at han ikke er moden nok til sex.Kkan du formulere det for mig? altså tænker du på hans alder eller hans måde at skrive på eller andet? på forhånd tak.
 
12.12.2010
Sv: spørgsmål vedr.Aandet spør
Hej.

Som 13-årig er man kun i ringe grad bevidst om, hvad man indeholder som person, og hvor moden man er. Man ved heller ikke, hvordan man vil reagere i forhold til sex. En 13-årig, som ikke har en særlig stærk psyke, vil måske have svært ved at sige nej af frygt for at blive valgt fra som kæreste. Det kan også være, at man føler sig presset af eks. pigerne i klassen, som måske praler af, at de har haft sex - hvilket de som oftest ikke har. Hvis man så alligevel, mod sin vilje, medvirker til sex, så kan det have psykologiske konsekvenser for personen - man føler sig styret, og det kan påvirke selvopfattelsen og selvværdet. Som 13-årig (eller 14-årig for den sags skyld) kan man have meget svært ved at sætte grænser i forhold til andre, og i det hele taget vide, hvordan man ønsker, at livet skal forme sig. Man er meget påvirkelig og kan ikke altid overskue, hvad der er godt.

Jeg synes, at det er mere modent af sige nej, end at indlade sig på sex, for at virke moden i andres øjne.

Hilsen Henrik
25.12.2009  
Min kæreste vil ikke have sex.
Hej jeg er en dreng på 16 år.Jjeg har en super sød kæreste line hun er et år yngre end mig. Veg vil vildt gerne i seng med hende men hver gang jeg sådan prøver så er hun bange og skubber mig væk. Fed hun for godt 3 år siden blev voldtaget af en mand flere gange.F hendes far.Jnu bare jeg rør hendes skulder bliver hun bange og kryber helt sammen.Ehar overvejet at slå op med hende vil gerne have en kæreste jeg kan røre og gå i seng med en det line jeg gerne vil have hun er super sød og køn også.Ghvordan kan jeg gøre for at komme i seng med hende eller skal jeg bare slå op ? håber du har et godt råd. hilsen mark
 
26.12.2009
Sv: min kæreste vil ikke have
Hej

Det er en meget vanskelig situation!!! Det er meget vigtigt, at du ikke presser hende, for der er ingen tvivl om, at hun kan være meget påvirket af det, der er sket tidligere - og det er ikke sikkert, at hun er bevidst om, at det muligvis er ubehageligt for hende at have nær fysisk kontakt - særlig seksuel.

Det kan også være, at hun blot endnu ikke er parat til at have sex - og det må du jo acceptere.

Hvis du mener, at det er muligt for jer at tale om problemet, så synes jeg at du skal fortælle hende, hvordan du har det - at du gerne vil prøve at have sex med hende. Du kan jo bede hende om at fortælle, hvad hun tænker om det - det kan være, at der er helt andre grunde til, at hun ikke er parat lige nu. Det kan også være, at hun blot har behov for at tage initiativet, så hun er mere sikker på, hvordan det forløber.

Tal med hende!!!

Hilsen fra Henrik
Tags: parat
11.12.2009  
Dumhed..k!
Jeg er jomfru! men alle min veninder er ikke jeg føler mig udelukke i deres snakke jeg har lavet alt andet! jeg ville da god gå i seng med en dreng! men jeg har altid haft den holdning! at den første gang skal være noget! særligt! men jeg ville bare have det over stået! så jeg kan føle min inde igen (jeg er 13) så her for ikke så lang tid siden! var jeg til en fest! og var ved at kneppe med en på 20 og jeg bliv helt vildt ked af det! så jeg stoppe! jeg tenker bare at vis jeg nu boller en! så ville det nok være at de ville tage min lidt mere seriøst og hvis nogen spøger om jeg er jomfru siger jeg self ja! men det tror de ikk på

-dumhed.dk!
 
12.12.2009
Sv: dumhed..k!
Hej

Selvom det er svært for dig at høre på veninderne og deres erfaringer med sex, så vil jeg alligevel råde dig til, at du ikke kaster dig ud i sexlivet, før du er helt parat til det. Og du er jo ikke ældre end 13 - du skal nok nå det hele, du har jo livet foran dig.

Hvis du ikke er klar til sex, kan det muligvis kome til at påvirke dit sexliv negativt, hvis du går i seng med drenge uden at have lyst til det. Som du selv skriver, blev du ked af det med ham den 20-årige. Vent til du er helt klar. Det er jo også at vise en hvis modenhed, hvis du med dig selv kan mærke, at det ikke er godt for dig og derfor lade være, hvis det ikke føles helt rigtigt.

Jeg er ikke sikker på, at alle dine veninder på 13 år, har haft sexuelle erfaringer, selvom de giver udtryk for det. Og hvis det er tilfældet, så kan de ikke alle have været klar til det - de har måske også overskredet en grænse for at føle sig "modne" eller "voksne", selvom de jo stadig blot er (store) børn.

Vent til du er klar!!!!

Hilsen fra Henrik
Tags: parat | sexdebut
05.11.2009  
Sex som 13-årig?
Hej ..
jeg håber virkelig i kan hjælpe mig, for det er noget jeg har spekuleret over i lang tid og meget gerne vil have hjælp med.Imin kæreste og jeg er kun 13 år men min kæreste har allerede haft sex 3 gange med nogle andre piger.Shan siger at han rigtig gerne vil med mig, men at jeg kun skal gøre det hvis jeg har lyst.B
problemet er bare at min mor er ikke meget for det, og jeg ved hun vil blive rigtig sur hvis jeg gør det.I
men mit spørgsmål er om man bløder første gang man har sex.T

et andet spørgsmål er også .5.
Kjeg vejer 57 kg og er 1.E0 høj vejer jeg så for meget.Jjeg synes selv jeg vejer alt alt for meget men mine veninder og venner siger jeg er for tynd på maven. Teg vil så gerne tabe mig.Ojeg spiller håndbold 4 gange om ugen så hvis jeg havde mod til det kunne jeg hurtigt tabe mig.Rmen mit spørgsmål er: vejer jeg for meget?

venlig hilsen pigen der virkelig har brug for hjælp.
 
07.11.2009
Sv: sex som 13-årig?
Hej

Jeg kender dig jo ikke og ved derfor heller ikke, hvor moden du er, men jeg synes umiddelbart at du er ung i forhold til at komme i gang med sexlivet. Det er vigtigt at du både følelsesmæssigt og kropsligt er klar til det - og tænk lige på, at du jo har resten af livet til at nå det. Men hvis du føler dig klar, så er det sådan.

Nej, du bløder ikke nødvendigvis første gang du har sex, men det sker ofte.

Så er der din vægt. Din højde og vægt passer fint sammen. Du har et BMI (forholdet mellem højde og vægt) på 19,7, og for din alder ligger du lige i midten. Med andre ord, så er du ligesom du skal være angående vægten. Jeg vil ikke give dig råd om hvordan du taber dig, for som jeg ser det, er der ingen grund til det. Hvis du synes at din kropbygning trænger til en opstramning, kan du træne de muskelgrupper som trænger - eks. mavemuskler, arm- og brystmuskler.

Husk lige på, at når du udøver sport, så vil du tage lidt på - særligt i starten - fordi dine muskler bliver større, og de vejer mere end fedt.

Hilsen fra Henrik
Tags: parat | sexdebut
03.11.2009  
Jeg er klar!!
Kære brevkasse.
jeg er en pige på 14 år.Ejeg har været kærester med den her dreng rimlig mange gange.Dog det har hver gang været ham der har slået op.H men hver gang det er sket, er vi altid blevet ved med at være gode venner, og det er også fint nok.O
det fordi vi har aftalt at gøre det.X(have sax sammen) og jeg er virkelig virkelig forelsket i ham! men han er ikke lige så forelsket i mig.N en af hans venner siger at han har gang i andre piger, men jeg har tænkt det sådan at der må da være et eller andet siden, at han vil dele sin første gang med mig?

der er også en anden ting.Vjeg følger mig virkelig klartil sex! især til ham.Gmen jeg er så bange for at det skal gøre ondt!!! kan man få noget så det ikke gør ligeså ondt??!

jeg elsker ham meget højt!

håber du kan hjælpe.
 
04.11.2009
Sv: jeg er klar!!
Hej

Det med om det skal være ham, du skal have sex med første gang, kan kun du afgøre. Hvis du er parat til det og er tryg ved ham, ja så er det måske ham, du skal have fornøjelsen med.

Og nej - der er ikke noget du kan gøre for at undgå at det muligvis gør lidt ondt de første gange. Det er dog slet ikke sikkert at du mærke noget generende. Nogle piger har lidt gener, andre ikke.

Held og lykke

Hilsen fra Henrik
Tags: parat | sexdebut
24.10.2009  
Carolines spørgsmål
Hej henrik!
jeg er en pige på 15 , jeg er jomfru og har kæreste på.M min kæreste er ikke jomfru & han har et par gange spurgt hvornår vi skulle have sex(vi har været sammen i 3 måneder) - men problemet er at jeg ikke ved om jeg er parat til at have sex? ;s - hvad skal jeg gøre?
 
27.10.2009
Sv: carolines spørgsmål
Hej

Du skal ikke gøre noget specielt, men lade dig lede af den fornemmelse, du har i kroppen. Hvis du ikke ved om du er helt parat, skal du måske vente til fornemmelsen føles helt rigtig.

Omvendt må du også på et tidspunkt gøre forsøget, men du skal ikke lade dig stresse, fordi din partner er en smule utålmodig.

Mon ikke at du finder det rigtige tidspunkt! Det tror jeg.

Hilsen fra Henrik
Tags: parat


Senest opdateret 06.12.2019 10:42 af MEJ