Brevkasse: Sex og sundhed

Hej med Jer. Jeg hedder Malene H. Madsen. Jeg er sundhedsplejerske, og har arbejdet i Holbæk kommune siden 2010. Som den nye brevkasseredaktør, glæder jeg mig til at besvare Jeres spørgsmål på bedste vis indenfor 7 dage.
 

NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.

 
Mangler du en voksen at spørge?
Har du nogle spørgsmål, der trænger sig på om sex, følelser, sundhed eller sygdom - også psykisk sygdom? Det er ikke altid let at tale med andre om sådan noget.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
20161004_115800 mm
 
 
Vis alle sexdebut
10.03.2011  
2 måneder.
Hejj,

jeg er en pige på snart 15, der for nogle måneder siden var sammen med en dreng.Vvi var sammen i 2 måneder og nogle dage.

i den tid vi var kærester kyssede vi meget og det udviklede sig.J
jeg har fået finger, blevet klasket bag i, suttet bryster, blevet slikket for neden og givet et blowjob..
:/

vi er ikke sammen mere og har ingen kontakt.T det er ca 5-6 måneder siden vi kom sammen.E

er jeg billig og klam, fordi jeg har lavet det..Dfår det seriøst mega dårligt, når jeg tænker på det og bliver så flov..
 
13.03.2011
Sv: 2 måneder.
Hej.

Øv, det synes jeg er synd og ærgerligt for dig. Og nej, du er ikke klam eller billig.

Du har formentlig ikke været klar til at have kæreste og begynde på et aktivt sexliv, og så er dine grænser blevet overskredet. Du har måske været meget forelsket og har mere været optaget af at gøre det godt for din kæreste - og derfor har du haft svært ved at sætte grænser for, hvad du egentlig synes var i orden.

Du bør tale med nogen om det, hvis det fortsætter med at være et problem for dig. Det skulle nødigt være sådan, at dine oplevelser gør det svært for dig at have sex femover!! Hvis bliver ved med at være et problem, kunne du evt. henvende dig i Den Anonyme Rådgivning 72363738. Det bedste ville nok være om du talte med en person du kender, og som du har tillid til, men det kan også være vanskeligt at tale med sine venner eller familie om sex, når man er i din alder.

Jeg håber, at du kommer videre.

Hilsen Henrik
20.11.2009  
Heej!
Heej jeg er en pige på 14 år jeg har ikk været i seng med nogen men har fået finger nogen gange og givet blowjob på to drenge stor set har alle mine veinder/venner været i seng med en eller flere jeg ville ikk være den "jomfuren" som jeg bliver kladt! jrg føler at jeg er prasset til at gå i seng med en dreng! jeg føler mig klar men da jeg fik finger første gange var der af en jeg havde noget kørerene med det var som om ejg ikk rigtigt ville men jeg gjort det fordi jeg var dange for at miste ham nu snakker vi ikk sammen mere men jeg føler en from for gruppe pras jeg tror ikk jeg ville gøre det nu men jeg dummer mig tit så det kunne være at jeg bare skulle bolle med en og så være som de ander
 
17.01.2011
Sv: heej!
Hej

Nej, jeg synes ikke at du skal lade dig presse af dine veninder til at starte på sex, hvis du ikke er klar til det. Og i følge statistikken, er du jo ikke bagud - gennemsnitsalderen for sexdebut er 16 år, så du skal nok nå det hele. Det kan jo også være at dine veninder praler, og at de faktisk ikke har haft sex allesammen, selvom de giver udtryk for det.

Det er vigtigt at du mærker efter og først begynder på sexlivet, når du er klar. Ellers er der stor sandsynlighed for, at dine oplevelser vil blive ubehagelige. Ikke fordi det nødvendigvis gør ondt eller på anden måde fysisk vil være ubehageligt for dig, men udelukkende fordi du ikke er mentalt klar til udfordringen. Og du skal passe på ikke at blive udnyttet!! Vent til du er helt klar - du vil kunne mærke, når tiden er moden!!!

Hilsen fra Henrik
22.12.2010  
Spørgsmål
Hej..
-mig og min kæreste har været sammen i et halvt år nu, vi har besluttet at vente med sex til vi er 15.Ahan blev 15 i sidste måned..Jg jeg bliver 15 her i weekenden..Då det er snart!
jeg vil rigtig gerne! men jeg er så utrolig bange for det gør rigtig ondt): hvor langt oppe sidder mødommen? og vil det gøre rigtig ondt( det skal lige siges hans pik er ret så stor) håber du kan hjælpe!

hilsen thilde(:
 
25.12.2010
Sv: spørgsmål
Hej.

Nej, det er slet ikke sikkert, at det gør ondt, når I skal have sex, men de fleste piger føler en eller anden form for ubehag de første gange.

Når I har sex, kan du prøve at sidde ovenpå ham. På den måde bestemmer du, hvor hurtigt og hvor langt han skal trænge ind i dig.

Mødommen sidder umiddelbart inden for skedeåbningen, men den er ikke lige stor hos alle piger.

Hilsen Henrik
Tags: sexdebut
08.12.2010  
Spørgsmål vedr.Aandet spørgsmå
Den 6/12 skrev du til en dreng på 13 år at han ikke er moden nok til sex.Kkan du formulere det for mig? altså tænker du på hans alder eller hans måde at skrive på eller andet? på forhånd tak.
 
12.12.2010
Sv: spørgsmål vedr.Aandet spør
Hej.

Som 13-årig er man kun i ringe grad bevidst om, hvad man indeholder som person, og hvor moden man er. Man ved heller ikke, hvordan man vil reagere i forhold til sex. En 13-årig, som ikke har en særlig stærk psyke, vil måske have svært ved at sige nej af frygt for at blive valgt fra som kæreste. Det kan også være, at man føler sig presset af eks. pigerne i klassen, som måske praler af, at de har haft sex - hvilket de som oftest ikke har. Hvis man så alligevel, mod sin vilje, medvirker til sex, så kan det have psykologiske konsekvenser for personen - man føler sig styret, og det kan påvirke selvopfattelsen og selvværdet. Som 13-årig (eller 14-årig for den sags skyld) kan man have meget svært ved at sætte grænser i forhold til andre, og i det hele taget vide, hvordan man ønsker, at livet skal forme sig. Man er meget påvirkelig og kan ikke altid overskue, hvad der er godt.

Jeg synes, at det er mere modent af sige nej, end at indlade sig på sex, for at virke moden i andres øjne.

Hilsen Henrik
22.11.2010  
Hvordan gør man?
Hej jeg er en pige på 13 år som skal have sammenlege med min kæreste i over morgen.Ahan er en virkelig erfaren en på 15, og jeg er jomfru så jeg har nogle spørgsmål: 1.Egør det ondt første gang?
2.Akan du anbefale et kondom mærke?
3.Ghvordan gør man?
4.Thvordan starter det?
5.Bkan du anbefale en stilling som han virkelig vil tænde på?
hilsen den nysgerrige:)
 
25.11.2010
Hvordan gør man?
Hej.

Nej, jeg kan ikke anbefale et særligt kondommærke - mon ikke at de er lige gode alle sammen.

Egentlig synes jeg at du er lidt ung til sex, og hvis I virkelig gennemfører det, så skal du prøve at sikre dig, at han ikke kommer til at styre hele forløbet. I skal kæle og kysse først. Hvis I skal have samleje, vil jeg anbefale, at du sidder på ham - så kan ud bedre styre, hvor hurtigt og langt han kommer op i dig.

Det kan godt gøre lidt ondt, men det er da ikke sikkert.

Hilsen Henrik
20.09.2010  
Sex?
Hej hvornår er det normalt at have sex første gang?
 
20.09.2010
Sv: sex?
Hej

Den gennemsnitlige alder for sex-debut er 16 år, men nogle starter før og nogle senere. Det mest almindelige er mellem 14 og 18 år.

Hilsen Henrik
Tags: sexdebut
04.09.2010  
Sex
Hej!
jeg har læst at det gør ondt første gang.P
passer det?
hvis det gør hvordan kan man så få mindre smerter?
hilsen mig!!
 
05.09.2010
Sv: sex
Hej

I kan prøve at gøre jer umage med forspillet, altså med at kæle og kysse. På den måde vil du forhåbentlig blive mere ophidset, og i din skede vil der være mere sekret, så penis lettere kan komme ind. Du kan evt. sætte dig ovenpå - på den måde kan du styre, hvor hurtigt og langt hans penis skal ind.

Hilsen Henrik
Tags: sexdebut
11.01.2010  
Sex
Hej jeg hedder sofie, når jeg lægger om aftenen og gnider min kliktoris, så tænker jeg på de andre piger i klassens tissekoner, jeg kunne godt tænke mig at vide om min fisse er stram, forhold til de andre piger, for 7 klassetrin , kunne godt tænke mig at får lidt hjælp af dig ? ; )
 
11.01.2010
Sv: sex
Hej

Det synes jeg ikke at du skal bekymre dig om. Du finder ud af, hvordan din skede fungerer, når du engang begynder på sexlivet med en dreng. Det kan da godt være at du synes, at du er lidt stram nu, men det kan og vil ændre sig med tiden.

Hilsen fra Henrik
11.12.2009  
Dumhed..k!
Jeg er jomfru! men alle min veninder er ikke jeg føler mig udelukke i deres snakke jeg har lavet alt andet! jeg ville da god gå i seng med en dreng! men jeg har altid haft den holdning! at den første gang skal være noget! særligt! men jeg ville bare have det over stået! så jeg kan føle min inde igen (jeg er 13) så her for ikke så lang tid siden! var jeg til en fest! og var ved at kneppe med en på 20 og jeg bliv helt vildt ked af det! så jeg stoppe! jeg tenker bare at vis jeg nu boller en! så ville det nok være at de ville tage min lidt mere seriøst og hvis nogen spøger om jeg er jomfru siger jeg self ja! men det tror de ikk på

-dumhed.dk!
 
12.12.2009
Sv: dumhed..k!
Hej

Selvom det er svært for dig at høre på veninderne og deres erfaringer med sex, så vil jeg alligevel råde dig til, at du ikke kaster dig ud i sexlivet, før du er helt parat til det. Og du er jo ikke ældre end 13 - du skal nok nå det hele, du har jo livet foran dig.

Hvis du ikke er klar til sex, kan det muligvis kome til at påvirke dit sexliv negativt, hvis du går i seng med drenge uden at have lyst til det. Som du selv skriver, blev du ked af det med ham den 20-årige. Vent til du er helt klar. Det er jo også at vise en hvis modenhed, hvis du med dig selv kan mærke, at det ikke er godt for dig og derfor lade være, hvis det ikke føles helt rigtigt.

Jeg er ikke sikker på, at alle dine veninder på 13 år, har haft sexuelle erfaringer, selvom de giver udtryk for det. Og hvis det er tilfældet, så kan de ikke alle have været klar til det - de har måske også overskredet en grænse for at føle sig "modne" eller "voksne", selvom de jo stadig blot er (store) børn.

Vent til du er klar!!!!

Hilsen fra Henrik
Tags: parat | sexdebut
05.11.2009  
Sex som 13-årig?
Hej ..
jeg håber virkelig i kan hjælpe mig, for det er noget jeg har spekuleret over i lang tid og meget gerne vil have hjælp med.Imin kæreste og jeg er kun 13 år men min kæreste har allerede haft sex 3 gange med nogle andre piger.Shan siger at han rigtig gerne vil med mig, men at jeg kun skal gøre det hvis jeg har lyst.B
problemet er bare at min mor er ikke meget for det, og jeg ved hun vil blive rigtig sur hvis jeg gør det.I
men mit spørgsmål er om man bløder første gang man har sex.T

et andet spørgsmål er også .5.
Kjeg vejer 57 kg og er 1.E0 høj vejer jeg så for meget.Jjeg synes selv jeg vejer alt alt for meget men mine veninder og venner siger jeg er for tynd på maven. Teg vil så gerne tabe mig.Ojeg spiller håndbold 4 gange om ugen så hvis jeg havde mod til det kunne jeg hurtigt tabe mig.Rmen mit spørgsmål er: vejer jeg for meget?

venlig hilsen pigen der virkelig har brug for hjælp.
 
07.11.2009
Sv: sex som 13-årig?
Hej

Jeg kender dig jo ikke og ved derfor heller ikke, hvor moden du er, men jeg synes umiddelbart at du er ung i forhold til at komme i gang med sexlivet. Det er vigtigt at du både følelsesmæssigt og kropsligt er klar til det - og tænk lige på, at du jo har resten af livet til at nå det. Men hvis du føler dig klar, så er det sådan.

Nej, du bløder ikke nødvendigvis første gang du har sex, men det sker ofte.

Så er der din vægt. Din højde og vægt passer fint sammen. Du har et BMI (forholdet mellem højde og vægt) på 19,7, og for din alder ligger du lige i midten. Med andre ord, så er du ligesom du skal være angående vægten. Jeg vil ikke give dig råd om hvordan du taber dig, for som jeg ser det, er der ingen grund til det. Hvis du synes at din kropbygning trænger til en opstramning, kan du træne de muskelgrupper som trænger - eks. mavemuskler, arm- og brystmuskler.

Husk lige på, at når du udøver sport, så vil du tage lidt på - særligt i starten - fordi dine muskler bliver større, og de vejer mere end fedt.

Hilsen fra Henrik
Tags: parat | sexdebut
03.11.2009  
Jeg er klar!!
Kære brevkasse.
jeg er en pige på 14 år.Ejeg har været kærester med den her dreng rimlig mange gange.Dog det har hver gang været ham der har slået op.H men hver gang det er sket, er vi altid blevet ved med at være gode venner, og det er også fint nok.O
det fordi vi har aftalt at gøre det.X(have sax sammen) og jeg er virkelig virkelig forelsket i ham! men han er ikke lige så forelsket i mig.N en af hans venner siger at han har gang i andre piger, men jeg har tænkt det sådan at der må da være et eller andet siden, at han vil dele sin første gang med mig?

der er også en anden ting.Vjeg følger mig virkelig klartil sex! især til ham.Gmen jeg er så bange for at det skal gøre ondt!!! kan man få noget så det ikke gør ligeså ondt??!

jeg elsker ham meget højt!

håber du kan hjælpe.
 
04.11.2009
Sv: jeg er klar!!
Hej

Det med om det skal være ham, du skal have sex med første gang, kan kun du afgøre. Hvis du er parat til det og er tryg ved ham, ja så er det måske ham, du skal have fornøjelsen med.

Og nej - der er ikke noget du kan gøre for at undgå at det muligvis gør lidt ondt de første gange. Det er dog slet ikke sikkert at du mærke noget generende. Nogle piger har lidt gener, andre ikke.

Held og lykke

Hilsen fra Henrik
Tags: parat | sexdebut
17.10.2009  
..
Heej! tenket ppå om det endlig gør ondt første gang man har sex jag er ikk rigtig vange for selve samliget men om man kan mærke det gaden efter!
hilsen mig det er bange
 
18.10.2009
Sv: ..
Hej

Nu ved jeg jo ikke, om du er han- eller hunkøn. Drenge vil som regel ikke kunne mærke noget dagen efter. Det kan være, at piger hæver en smule op omkring skedeåbningen, hvis der evt. har været en rift/blødning fra mødommen, men hvis samlejet ikke er gået alt for voldsomt til, burde der ikke være gener.

Og husk så lige at bruge kondom!!!

Hilsen fra Henrik
Tags: sexdebut


Senest opdateret 06.12.2019 10:42 af MEJ