Brevkasse: Sex og sundhed

Hej med Jer. Jeg hedder Malene H. Madsen. Jeg er sundhedsplejerske, og har arbejdet i Holbæk kommune siden 2010. Som den nye brevkasseredaktør, glæder jeg mig til at besvare Jeres spørgsmål på bedste vis indenfor 7 dage.
 

NB! Denne brevkasse service er primært forbeholdt unge fra Holbæk Kommune, så hvis du skriver til os, og ikke er bosiddende her, kan vi ikke garantere at du får svar på dit spørgsmål.

 
Mangler du en voksen at spørge?
Har du nogle spørgsmål, der trænger sig på om sex, følelser, sundhed eller sygdom - også psykisk sygdom? Det er ikke altid let at tale med andre om sådan noget.

Stil et spørgsmål i brevkassen
Overskrift:
Spørgsmål:

 
20161004_115800 mm
 
 
Vis alle vægt
13.12.2010  
Er jeg for tyk?
Hej henrik, jeg er en pige på 13 og snart 14 år.Hhver eneste gang jeg kigger mig i spejlet føler jeg at jeg kun kan se fedt, jeg er 1.5O og vejer 47kg er det for meget at veje? alle mine venner og veninder siger jeg er tynd osv, men jeg ved ikke rigtigt selv.Ejeg føler mig fed og jeg har hofter og ja alt sådan noget irriter mig virkelig. Eeg er virkelig ved at være i tvivl jeg har overvejet slankepulver rigtigt mange gange for mange for min mors side af familien er virkelig tykke og det vil jeg bare ikke blive, kan du ikke lige hjælpe mig med et svar? s-:
 
15.12.2010
Sv: er jeg for tyk?
Hej.

Du har et BMI (forholdet mellem højde og vægt) på 19, hvilket er helt normalt. Du vejer altså ikke for meget.

Hvis du ikke er helt tilfreds med din krop, kan du evt. begynde at træne lidt. Det kunne være fittnes eller løb. Hvis du går i træningscenter, vil en instruktør kunne anvise dig øvelser, som vil øge muskelstyrken på kroppen, alt efter hvilke øvelser, du udfører.

Hvis du er meget optaget af din vægt og at tabe dig, har du måske et problem. Mange, - især piger - som ikke har så god selvtillid/selvværd, synes ofte, at deres krop ikke er pæn, også selvom andre synes det modsatte.

Du kunne måske få hjælp ved at tale med sundhedsplejersken på din skole.

Hilsen Henrik
Tags: vægt
10.12.2010  
Overvægt...
Hej henrik..
jeg er bange for, at jeg er ved at blive for tyk? er jeg overvægtig? 1.68 - 56 kg - 15 år?
hilsen annika n.
 
12.12.2010
Sv: overvægt...
Hej.

Nej, din vægt og højde passer fint sammen, og du er helt gennemsnitlig (BMI 19).

Hilsen Henrik
Tags: vægt
24.11.2010  
Tvangstanker?
Jeg er en dreng på 14 år der er ca.11.11 høj og vejer ca.151.K kilo.Ejeg er godt klar over at jeg vejer relativt ''meget'' mindre end naturligt, men mit problem er at jeg for et par år siden led af mindre overvægt, og derfor kan det stadigvæk ses på min mave.Ajeg satte mig for at jeg ville tabe mig lidt, og da jeg aldrig har været specielt god til sport, begyndte jeg bare at spise mindre, og jeg er idag blevet en smule besat af mit kalorieindtag, desuden er min brystkasse begyndt at ''skrympe'' en lille smule og mine ribben er temmelig visible - men jeg har stadig en masse overflødigt.).Vhud(?) ved min mave. Veg vil virkelig ikke ende med at få anoreksi, men jeg vil virkelig også gerne miste mave.A. Jvad skal jeg gøre?
 
25.11.2010
Tvangstanker?
Hej.

Jeg tror, at du har brug for at tale med en person, som du har tillid til, om det. Det kunne være dine forældre, din læge eller sundhedsplejersken på din skole. Hvis du ligefrem bruger meget tid på at tænke på det, så tror jeg, at samtale med en proffesionel kunne hjælpe.

Hilsen Henrik
23.11.2010  
Er jeg for fed?
Jeg vejer 64 kg..og jeg er 13 år og 1,67 høj.

jeg bliiiir 14 i sep.Mmen er jeg for fed?
 
25.11.2010
Er jeg for fed?
Hej.

Hej.

Nej, det er du ikke. Dit BMI er 22, så du skal passe lidt på, medmindre det er muskler alt sammen.

Hilsen Henrik
Tags: vægt
29.08.2010  
Sex og sundhed
Heii henrik..

jeg er en pige på 13 år og jeg synes jeg er klar til og havde sex men jeg ved ik om man må??

2.Ejeg synes jeg er meget tyk når jeg væge 37 kg og er 167 høj ??
 
30.08.2010
Sv: sex og sundhed
Hej

Jeg har regnet lidt på din vægt og højde, og hvis man kigger på gennemsnitsvægten for danske børn, så er du undervægtig (dit BMI er 13, hvilket er meget lavt). Du burde veje mindst 45- 50 kg og gerne også mere.

Hvad er grunden til, at du vejer så lidt?

Hvis du spiser meget lidt og er optaget af kalorieindholdet i det, du spiser - samtidig med at du dyrker motion og synes, at du er tyk, så har du et problem. Hvis du tillige kaster op efter måltiderne og undgår at spise med din familie, så tror jeg, at du kan være syg og lide af anoreksi. Har man haft anoreksi gennem længere til, så stopper kroppen sin udvikling og vækst - eks. kan menstruationen stoppe.

Du bør tale med en voksen, som du har tillid til, om problemet. Hvad med dine forældre, en søskend, en pårørende, din lærer, sundhedsplejersken eller din læge? Jeg tror, at du har behov for hjælp til at komme videre, og det skal være snart.

Og så det med sex - vent lige til du er lidt mere moden, så kan du lettere styre, hvordan det skal gå til.

Hilsen Henrik
08.01.2010  
Er jeg tyk??
Hej, jeg er en pige på 14 år, jeg er 180 høj og vejer 30 kg.Rer jeg tyk??:s
 
10.01.2010
Sv: er jeg tyk??
Hej

Hvis det er sandt hvad du skriver, så er du kraftigt undervægtig. Og hvis du ikke kan se at det er tilfældet, når du kigger dig i spejlet, så har du et problem. Særligt, hvis du tillige synes at du er for tyk, ja så har du ihvertfald et problem.

Uanset hvordan det forholder sig, bør du søge hjælp. Du kan evt. tale med dine forældre, din lærer, sundhedsplejersken på skolen, din læge eller en anden, du har tillid til, om det.


Du kan også opsøge Ungdomsrådgivningen, som kan tilbyde dig en samtale. Du kan finde oplysninger på www.lystavlen.dk

Hilsen fra Henrik
Tags: vægt
07.11.2009  
For tyk??
Hej henrik....
jeg er en pige på 13 år
jeg er 1.99 og vejer 53 kg.

mine veninder siger af jeg måske skulle tabe mig lidt
men ved bare ikke hvordan? har du nogen gode ide'er??

hilsen den lidt for tykke
 
08.11.2009
Sv: for tyk??
Hej

Forholdet mellem din vægt og din højde er helt normal (BMI 18,5). Du har ikke behov for at tabe dig, fordi du ikke vejer for meget. Imidlertid kan det være, at du gerne vil gøre noget ved din kropsbygning, og så må du prøve at komme i gang med noget træning.
Ungdomsskolen har et spinninghold - Great Dane - det kan være, at du også kan tabe dig lidt herved, selvom man ved træning ofte tager en smule på, fordi man forbrænder kalorier og får større muskler, som vejer mere end fedt.

Ellers kan du løbe eller andet - det er op til dig.

Hilsen fra Henrik
Tags: vægt
05.11.2009  
Alt for store bryster!!
Hej henrik, jeg er en pige på fjorten år (bliver femten til december) og jeg har utrolig store bryster.

jeg bruger en e-skål, og ca.090 i cm.så det vil sige at jeg bliver e 90.Der det ikke utrolig stort i forhold til min alder??
jeg er også ret overvægtig og det har sikkert noget med det at gøre, men de hænger også, og så sad jeg og tænkte på om hvis nu at jeg tabte mig ret meget, ville mine vryster så også blive mindre og lade vær med at hænge?
er det ikke også lidt tidligt at få hængebryster allerede som fjortenårig? og har det noget med overvægten at gøre??
til sidst vil jeg spørge om du har nogle gode råd om hvordan jeg skal tabe mig, hvis jeg også skal have tid til alt muligt andet.L
håber du kan og vil hjælpe.
hilsen malene fra holbæk.
 
08.11.2009
Sv: alt for store bryster!!
Hej

Jo, det kan have at gøre med din vægt. Det vil være for omfattende at komme ind på, hvordan du kan tabe dig. Det kræver en hel masse oplysninger fra dig om dine kostvaner, motion, trivsel, familieforhold, m.v., og det vil være for besværligt at kommunikere pr. brevkasse om det.

Du skal henvende dig til sundhedsplejersken på skolen, som kan vejlede dig. Du kan evt. også få hjælp på sygehusts børneafdeling, men så behøver du en henvisning fra din læge. Holbæk Ungdomsskole kan også hjælpe. Du kan tilmelde dig Great Dane, som er et spinninghold (kondicykling). Underviseren, Jette, er idrætslærer og ved også en del om kost. Prøv det.

Jeg håber, at du kommer videre.

Hilsen fra Henrik
Tags: Bryster | vægt


Senest opdateret 06.12.2019 10:42 af MEJ